Akkerbouw

Nieuws 1892 x bekeken laatste update:30 mei 2016

Areaal pootgoed krimpt 1,1%

Het pootgoedareaal is 1,1% gekrompen dit jaar. Het is voor het eerst in vijf jaar dat het areaal pootaardappelen krimpt in Nederland. De grote rassen hebben aandeel gewonnen, de meeste kleinere rassen zijn nog kleiner geworden.

De keuringsdienst NAK heeft de voorlopige aangifte voor de veldkeuring van pootaardappelen gepubliceerd. De definitieve aangifte wordt gepubliceerd bij de start van de veldkeuring op 8 juni. Die wijkt meestal nauwelijks af van de voorlopige aangifte.

De akkerbouwers hebben dit jaar 39.759 hectare pootaardappelen aangemeld voor de veldkeuring. Dat is 1,1% minder dan vorig jaar, toen het areaal een record bereikte. Het huidige pootgoedareaal is wel het één na grootste ooit.

Wat opvalt, is dat de aardappelrassen die al groot waren, een nog groter aandeel van het pootgoedareaal innemen. De vijf grootste rassen beslaan gezamenlijk 13.913 hectare. Dat is 35% van het totale areaal. Vorig jaar stond er 13.127 hectare van dezelfde vijf grootste rassen. Dat was een aandeel van 33%.

Spunta verreweg grootste pootgoedras

Spunta blijft verreweg het grootste ras. Dat groeit 4,8% naar 5.638 hectare en is goed voor een aandeel van 14,2% in het totale pootgoedareaal. Het tweede ras in areaal blijft Fontane met 3.345 hectare (aandeel 8,4%). Fontana groeit met 16% ten opzichte van 2015 en is daarmee de relatief sterkste groeier onder de grote rassen. Agria blijft nummer 3 met een groei van 8% naar 2.023 hectare (aandeel: 5,1%). De nummer 4 is Innovator, dat 4,5% uitdijt naar 1.904 hectare (aandeel: 4,8%).

Bintje is de enige krimper

Bintje is het enige ras dat krimpt in de top 5 van grootste rassen. Volgens de voorlopige aangifte staat er dit jaar 1.003 hectare Bintje. Dat is 14% minder dan vorig jaar. Het betekent dat het areaal Bintje-pootgoed in negen jaar is gehalveerd.

Ook Désirée is een ras dat de pootgoedtelers steeds meer voor gezien houden. Het areaal krimpt met 21% naar 789 hectare. Désirée is in drie jaar bijna gehalveerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.