Akkerbouw

Nieuws 1933 x bekeken

AgroVision start adviesdienst voor bietenteelt

Softwareleverancier AgroVision start een dagelijkse adviesdienst voor suikerbietentelers over de bestrijding van onkruid en ziekten. Het kost een teler €105 per jaar.

De AgroVision-adviezen voor de suikerbietentelers, vroeg in het teeltseizoen, hebben betrekking op de onkruidbestrijding, zegt productspecialist Kees Vogelaar. "Die draaien vooral om het juiste moment van een bespuiting met een lage dosering (LDS). Het effect van een LDS-bespuiting is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. Daarnaast geeft het systeem informatie over de specifieke kracht van de verschillende combinaties van onkruidbestrijdingsmiddelen."

Meeldauw, roest, ramularia

Vanaf begin juni draaien de adviezen om de bestrijding van de schimmelziekten cercospora, meeldauw, ramularia, roest en stemphylium. AgroVision werkt hierin samen met het bieteninstituut IRS. Het adviesmodel voor stemphylium is twee jaar getest en komt nu beschikbaar voor de praktijk. Bij een te late bestrijding of een verkeerd middel kan de schade door stemphylium volgens AgroVision oplopen tot tientallen procenten. Vogelaar: "De adviessystemen geven advies over het beste middel op het juiste moment. De teler krijgt dagelijks van maandag tot en met zaterdag een advies dat is toegesneden op zijn postcode. Het kost €105 per jaar en de adviezen zijn ook los te gebruiken zonder een managementsysteem van AgroVision."

Voor telers van aardappelen, uien, bollen en kool

AgroVision verstrekt al adviesberichten voor telers van aardappelen, uien, bollen en kool.

<em>Foto: Henk Riswick</em>
Foto: Henk Riswick

Of registreer je om te kunnen reageren.