Akkerbouw

Nieuws laatste update:26 apr 2016

Zaaiwerk flink gevorderd, hier en daar hagelschade

Akkerbouwers hebben nagenoeg alle geplande hectares uien voor het slechte weer weten in te zaaien. Dat zeggen teeltspecialisten.

Het voorjaarswerk is, met de deadline van het actuele slechte weer in zicht, echter niet overal even netjes gebeurd. "In die gevallen is sprake van noodzaak", weet Paul Hooijman van Delphy. "Vooral de uien moesten er echt in. Aardappelen poten kan wel wachten, maar als je honderd hectare te gaan hebt, moet je toch door. En door de kou en regen van deze week droogt de grond niet goed."

Volgens Jaap Jonker van De Groot en Slot is 95% van het uienareaal van zaad voorzien. "Vrijdag en zaterdag is heel veel gebeurd." Frank Druyff van Hazera geeft ook aan dat het zaaiwerk een heel eind gedaan is. "Nu nog een beetje temperatuur", hoopt hij.

Hagelschade

Helaas zijn er ook al enkele meldingen gedaan van hagelschade na de winterse buien van zondag, in zowel uien als suikerbieten. Bij verzekeraar Agriver kwamen zo'n 30 schademeldingen binnen, zegt directeur Marien Boersma. "Het gaat bijna volledig om uien en een enkele keer om kroten", legt hij uit. Er waren 9 meldingen vanuit Flevoland, vooral rondom Dronten en Biddinghuizen. De andere schades hebben plaatsgevonden in Zeeland en in de buurt van het Brabantse Hank. "Het is een kritische periode voor de uien, het gewas is nu gevoelig. We gaan de percelen bekijken, planten tellen en daarna conclusies trekken."

Boersma verwacht dat er nog meer meldingen bijkomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.