Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

Voor eerst daling areaal GMO-gewassen

Het areaal transgene gewassen is voor het eerst in de geschiedenis gedaald. Vorig jaar is 179,7 miljoen hectare gewassen geteeld, die genetisch zijn gemodificeerd (GMO). Dat is 1% minder dan in 2014.

In 1996 zijn voor het eerst GMO-gewassen geteeld op commerciële schaal. Sindsdien groeide het areaal jaar op jaar, tot 2015.

Opvallend is dat het areaal kromp in landen die in 1996 startten met de teelt van GMO-gewassen.

Dit blijkt uit tellingen van de International Service for the Acquisition of Agri-Biotech Applications (ISAAA), een organisatie die biotechnologie bij gewassen promoot.

VS teelt meeste GMO-gewassen

De Verenigde Staten zijn nog steeds de grootste met een areaal van 70,9 miljoen hectare transgene gewassen. Maar dat is wel 3% minder dan in 2014. Ook Canada, een ander GMO-land van het eerste uur, teelt minder transgene gewassen. Daar zakt het areaal met 5% naar 11 miljoen hectare. In China bedroeg de daling 5% naar 3,7 miljoen hectare.

Slechte prijzen voor grote transgene gewassen

ISAAA schrijft de daling toe aan de slechte prijzen van mais, katoen en koolzaad. Dat zijn grote transgene gewassen. Door de lagere prijzen verruilden akkerbouwers mais, katoen en koolzaad voor gewassen, waar nog geen transgene variëteiten voor zijn toegelaten of veel minder worden geteeld, zoals erwten, zonnebloemen en sorghum. ISAAA verwacht dat als katoen, mais en koolzaad duurder worden het areaal GMO-gewassen weer groeit.

Laatste reacties

 • Bertus Buizer

  Tegenover het grote areaal staat dat het eigenlijk maar om een handvol grotere ggo-gewassen gaat. Het betreft voornamelijk soja (het grootste ggo-gewas), maïs, katoen en koolzaad.

  De nieuwe internationale maatschappelijke trend is steeds meer ggo-vrij: http://bit.ly/1PZy0rf

  In Italië bijvoorbeeld is in 2015 de keuze van consumenten voor ggo-vrij voedsel met maar liefst 50% toegenomen: http://bit.ly/1SaBkzA

  De gerenommeerde uitgever Reuters meldde op 4 maart jl. dat India een manier heeft gevonden om Monsanto het land uit te werken: http://reut.rs/1YbWrUa
  Het kán dus wel!

  Is het niet veelzeggend dat een land als India, dat bijna een kwart (24%) van het totaal aantal boeren ter wereld telt, zich zo hevig moet verzetten tegen Monsanto om de Indiase boeren weer toekomst te bieden?

  Ook in Ghana en Burkina Faso hebben boeren problemen vanwege ggo-gewassen.

 • denker1234

  Hier in de V.S. komt er steeds meer verzet tegen de GMO gewassen,de supermarkten willen er van af.

Of registreer je om te kunnen reageren.