Akkerbouw

Nieuws 3314 x bekeken

Uiteenlopende zaaimomenten uien

De ene teler heeft zijn uien in vlagbladstadium, de ander heeft net gezaaid en de volgende hoopt op droog weer om te kunnen zaaien.

De verschillen in Nederland zijn groot. Dat meldt zaadbedrijf De Groot en Slot. Ondanks dat het zaaiseizoen op tijd van start ging is het zaaimoment door weersomstandigheden en de twijfelachtige bodem erg uiteenlopend.

Amper gezaaid in Noorden

In het Noorden van het land moet nog heel veel gezaaid worden. Waar de een met de werkzaamheden op de akker door kon gaan, moest de ander toezien hoe het land onderliep met water. Het weer is wisselvallig en lokale stortregens en hagelbuien hebben de werkzaamheden op het land enorm vertraagd. Vorig jaar rond deze tijd was in het Noorden al 95 procent gezaaid. Nu zit er slechts 25 procent in de grond.

Voorspoediger in het Zuiden

In het Zuiden van het land gaat het een stuk voorspoediger. Daar zitten nagenoeg alle zaaiuien in de grond; zo'n 5 procent in het Zuiden moet nog worden gezaaid. De zaaiuien komen mooi boven en de eerste percelen die voor Pasen zijn gezaaid, staan zelfs al in vlagbladstadium. De regelmatige neerslag zorgt ervoor dat korstvorming de opkomst nauwelijks belemmert.

Of registreer je om te kunnen reageren.