Akkerbouw

Nieuws 2472 x bekeken 2 reacties

Suiker Unie verwacht lagere opbrengst door verlate zaai

De verlate zaai heeft invloed op de opbrengstverwachting voor suikerbieten. Dat stelt verwerker Suiker Unie op basis van het groeimodel.

Het verschil tussen zaaien medio maart en deze week gezaaid is ruim 1.000 kilo suiker per hectare. Nog ruim de helft van het areaal moet worden ingezaaid, wat veel is voor de tijd van het jaar.

Natte omstandigheden

Veel akkerbouwers hebben suikerbieten in hun bouwplan. Deze stand zegt dus iets over alle voorjaarsvorderingen in de sector. Het geduld van telers is regelmatig op de proef gesteld dit voorjaar. Door de natte omstandigheden was of is de grond niet voldoende bekwaam.

De bietenzaai verloopt moeizaam, kopt Suiker Unie in haar weekbericht. Dat blijkt uit de matige landelijke vorderingen; 45,5% van het areaal is van zaad voorzien. Het meest opvallend zijn de regionale verschillen. Zo is in de Noordoostpolder vorige week zo goed als niets gebeurd op bietenzaaivlak (tussenstand: 4,3% gezaaid), maar zijn in Zeeuws-Vlaanderen bijna alle geplande hectares al ingezaaid (93%).

Met nog ruim de helft van het bietenareaal voor de boeg wordt het veldwerk aanhoudend geplaagd door buien, schetst Suiker Unie. "Vooral in de kleigebieden in Midden- en Noord-Nederland is de grond steeds net niet droog genoeg."

Opkomst eerder gezaaide bieten

Over de opkomst van de eerder gezaaide bieten komen uit alle gebieden positieve berichten met overal voldoende planten per hectare. De eerste meldingen van problemen komen echter ook binnen: bietenplantjes die door emelten en slakken worden belaagd. Dat doet zich vooral voor bij percelen grasland of groenbemesters.

Laatste reacties

  • boer drenth

    Ik stel voor dat er na 15 april geen bieten meer gezaaid worden. Volgens suiker unie , kost dat enorm veel opbrengst. Het is elk jaar weer het zelfde gezeur. Allemaal zorgen dat de bieten tenminste voor half maart in de grond zitten, dan hopen op een koud voorjaar net als 2015. Dan kun je in ieder geval mooi wat schieters trekken. Allemaal flauwe kul ,gewoon wachten tot de grond geschikt is en niet eerder zaaien. Veel geluk.

  • boer drenth

    Ik stel voor dat er na 15 april geen bieten meer gezaaid worden. Volgens suiker unie , kost dat enorm veel opbrengst. Het is elk jaar weer het zelfde gezeur. Allemaal zorgen dat de bieten tenminste voor half maart in de grond zitten, dan hopen op een koud voorjaar net als 2015. Dan kun je in ieder geval mooi wat schieters trekken. Allemaal flauwe kul ,gewoon wachten tot de grond geschikt is en niet eerder zaaien. Veel geluk.

Of registreer je om te kunnen reageren.