Akkerbouw

Nieuws 2933 x bekeken

Stet fors groter na overname KWS-activiteiten

De omzet van Stet Holland wordt ruim twee keer zo groot na de overname van aardappelveredeling van KWS Potato.

De omzet van Stet Holland bedraagt nu €20 miljoen per jaar. Dat stijgt naar ongeveer €50 miljoen, inclusief de buitenlandse activiteiten van KWS Potato.

Stet wordt vierde pootgoedhandelshuis in Nederland

KWS Potato verkoopt per 30 juni de conventionele aardappelveredeling aan Stet Holland en gaat zich helemaal richten op hybride aardappelveredeling. Stet Holland verhandelt op jaarbasis zo'n 42.500 ton pootgoed. Na de overname groeit dat naar 100.000 ton. Daarmee wordt Stet Holland het vierde pootgoedhandelshuis in Nederland, na HZPC, Agrico en Meijer.

Stet Holland en KWS Potato zijn ongeveer even groot in Nederland. KWS Potato is ook actief in Groot-Brittannië, Frankrijk, Polen en Rusland. Als die worden meegerekend, is KWS 1,5 keer zo groot als Stet. Ondanks het verschil in omvang, vertilt Stet zich niet aan de overname, zegt Peter Ton, directeur van Stet Holland. "Stet Holland heeft een uitstekende reputatie en een zeer sterke financiële positie. Wij kijken al jaren naar de mogelijkheden voor een acquisitie. Deze overname is een unieke kans voor Stet Holland."

Voor telers verandert er voorlopig niets

Voor de telers van Stet en KWS verandert er voorlopig niks, zegt Ton. "De oogst van 2015 handelt KWS Potato zelf af. Wij nemen de contracten voor de oogst van 2016 per 30 juni over van KWS. De voorwaarden blijven gelijk. We houden dus voorlopig twee telerscommissies, twee pools, twee uitbetalingssystemen en twee administraties. Bij de contractering voor oogst 2017 schuiven we dat in elkaar. Er zitten overigens nauwelijks verschillen tussen de Stet- en de KWS-contracten."

Stet opereert onafhankelijk van handelshuis HZPC

Stet Holland hoort bij handelshuis HZPC. Ton: "HZPC werkt aan een wijziging van de organisatie. Er komt een holding waarbij Stet een zusterbedrijf wordt van HZPC-Europe. Stet opereert onafhankelijk van HZPC-Europe. Dat laten we dan ook zien in de structuur van het bedrijf. De overname van de KWS-activiteiten komt op de balans te staan van Stet Holland. Wij zijn daar zelf financieel verantwoordelijk voor."

Of registreer je om te kunnen reageren.