Akkerbouw

Nieuws

SPNA verwacht hoge ziektedruk in graan

Onderzoeksinstituut SPNA verwacht dat de wintertarwe dit jaar meer last van ziektes krijgt dan gewoonlijk. Door het weerfenomeen El Niño verloopt het voorjaar natter dan anders, wat tot gevolg kan hebben dat er meer en zwaardere aantastingen door graanziekten ontstaan.

Afgelopen winter vond SPNA her en der al aantastingen van gele roest in wintertarwe. Door het vochtige weer kunnen de aantastingen zich snel uitbreiden, meldt SPNA in de eerste ziektebarometer van dit seizoen.

In de graanziektebarometer houdt SPNA het verloop bij van aantastingen in wintertarwe gedurende het groeiseizoen. De aantastingen worden wekelijks bepaald op de proefboerderijen Ebelsheerd en Kollumerwaard. De waarnemingen worden gedaan in een gewas zonder ziektebestrijding.

Septoria op beide locaties

Op beide locaties heeft SPNA septoria waargenomen. Op Ebelsheerd in Oost-Groningen is deze aantasting iets hoger dan op Kollumerwaard in Noord-Friesland. Ook komt op beide locaties actieve gele roest voor. Vergeleken met vorig jaar rond deze tijd, lijkt deze aantasting een stuk hoger te zijn. Door het licht wisselvallige weer van de afgelopen weken zal de aantasting van zowel septoria als gele roest waarschijnlijk verder toenemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.