Akkerbouw

Nieuws 7433 x bekeken

Regen ligt voorjaarswerk dwars

Neerslag blijft het voorjaarswerk in de akkerbouwsector hinderen. Na enkele vroege voorjaren breekt 2016 de trend.

Het Zuidwesten is koploper in de vorderingen, zo registreerde Suiker Unie vorige week. De inzaai van suikerbieten loopt achter op het meerjarig gemiddelde.

Ook in het afgelopen weekeinde, dat de nodige zonnige periodes kende, is het voorjaarswerk niet echt opgeschoten. Dat zegt Jaap Jonker, verkoopleider van uienzaadbedrijf De Groot en Slot. Regen gooide toch steeds roet in het eten.

20% tot 25% uienareaal gezaaid

Hier en daar zijn uien gezaaid, wat de landelijke tussenstand volgens Jonker op 20% tot 25% gezaaid areaal brengt. "We liggen iets achter op het gemiddelde, normaal gesproken zit de helft er nu wel in, maar dat vind ik niet erg", zegt Jonker. "Met de snel stijgende temperaturen wordt de kans op een mooie, uniforme opkomst steeds groter. Dat is het optimale uitgangspunt voor goede uien."

Meest gezaaid in Zuidwesten en Noorden

Het Zuidwesten en het Noorden is het verst gevorderd met de zaai; daar neigt de tussenstand naar de helft van het areaal. In Flevoland, en dan vooral in de Noordoostpolder, is het nog rustig. "Geeft niets. Het is groeizaam weer. Door de hogere temperaturen trekken later gezaaide uien wel weer naar vroeg gezaaide toe, zonder het risico van vroeg zaaien."

Vraag naar basisgecoat en geprimed zaad

De vraag naar basisgecoat zaad is opmerkelijk groot, vindt Jonker. "Supermarkten willen residunormen terugdringen en dat begint met zaad zonder insecticiden. Voordeel voor de teler is dat hij meer afzetmogelijkheden heeft als hij dit zaad gebruikt."

Ook geprimed zaad – dat duurder is, maar het gewas makkelijker op gang helpt - blijft groeien in populariteit, zegt hij.

Grillig weer remt zaaien van bieten

Coöperatie CSV Covas meldt dat in haar gebied 12% van het bietenareaal voor het paasweekend was gezaaid. Daarna volgde grillig weer. Een groot deel moet dus nog worden gezaaid. Op stuifgevoelige gronden adviseert CSV Covas maatregelen tegen het stuiven te nemen. Zoals, indien mogelijk, een grofkluiterig zaaibed. Aanvullende maatregelen als gerst zaaien, papiercellulose of het biologische Nodust Agri zijn vaak ook nodig.

Of registreer je om te kunnen reageren.