Akkerbouw

Nieuws 1729 x bekeken

Pootgoedexport in maart bovengemiddeld

De Nederlandse pootaardappelexport was vorige maand iets groter dan het gemiddelde in de afgelopen vijf jaar. In totaal werd in maart zo'n 135.000 ton pootgoed naar buitenlandse klanten afgeleverd.

Dat valt op te maken uit cijfers van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO).

Totale export gestegen

Vergeleken met maart 2015 werd afgelopen maand iets minder uitgevoerd. Desondanks houdt de export een flinke voorsprong ten opzichte van vorig seizoen. De totale export is namelijk in maart gestegen naar 674.494 ton. Deze hoeveelheid is ruim 26.000 ton (4%) groter dan op hetzelfde moment een jaar geleden.

Duitsland grootste afnemer

Duitsland was vorige maand de grootste afnemer met in totaal 34.236 ton. Vlak daarachter volgde de België als grote klant. Een opvallend sterke uitvoer was er ook richting Frankrijk en Italië. De twee laatstgenoemde landen hebben een veel grotere hoeveelheid pootgoed in Nederland gekocht dan vorig seizoen.

Export Italië op normaal niveau

De totale afzet naar Italië is in maart gestegen naar bijna 59.000 ton. Daarmee is de export naar dit land weer op een vrij normaal niveau gekomen. Vorig jaar viel de verkoop van Italianen onder invloed van een slecht aardappelseizoen nogal terug. Ook Frankrijk laat een flink herstel zien in vergelijking met vorig jaar, maar een terugkeer op een gemiddeld niveau van de jaren daarvoor lijkt te ver gegrepen.

Of registreer je om te kunnen reageren.