Akkerbouw

Nieuws 3779 x bekeken 1 reactie

NAV: tijdnood door late toekenning betalingsrechten

Een groep akkerbouwers komt in tijdnood met het inleveren van de Gecombineerde Opgave en de overdracht van betalingsrechten voor 15 mei. Oorzaak is de late toekenning van betalingsrechten 2015. Dat zegt de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) op basis van signalen uit haar achterban.

De deadline voor het opgeven van overdrachten is weliswaar verschoven naar uiterlijk 15 mei, maar dan nog komt een 'beperkte groep' in de knel, aldus de NAV.

De vakbond heeft er bij Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken op aangedrongen dat er coulant wordt omgegaan met boeren die buiten hun schuld in tijdnood komen en deze groep niet direct te korten op de betalingsrechten.

De NAV noemt 2 groepen waar het probleem speelt:

  1. Boeren die vorig jaar een zogenoemde private overeenkomst hadden en dit jaar grond willen huren of verhuren. Als ze nu nog geen definitieve toekenning hebben, wordt de tijd krap om alle overeenkomsten tijdig te regelen;
  2. Boeren die het niet eens zijn met de toekenning. Als ze bezwaar willen maken of hebben gemaakt zien deze boeren geen mogelijkheid om tijdig bezwaar te maken en de uitkomst af te wachten en om dan nog tijdig de opgave in te leveren.

Jaap van Wenum, voorzitter van LTO Akkerbouw, herkent het probleem. "We steunen de oproep van de NAV", aldus Van Wenum, "Ik hoor zelf ook tot die groep. Er is nog wat tijd, maar boeren moeten wel deze week duidelijkheid krijgen."

Uiterlijk 21 april duidelijkheid

RVO.nl maakte vorige week bekend dat 3% van de ruim 50.000 aanvragers nog geen vaststelling hadden op 12 april. De organisatie gaat er vooralsnog vanuit dat uiterlijk 21 april bij iedere aanvrager de rechten zijn vastgesteld. Dat heeft Van Dam eerder toegezegd in een brief aan de Tweede Kamer.

Voor de vastlegging van de overdracht van betalingsrechten geldt een uiterste deadline van 15 mei 2016 en is geen kortingsperiode van toepassing.

Doe mee aan webinar Gecombineerde Opgave

Wilt u meer weten over het intekenen van percelen en invullen van de Gecombineerde Opgave?
Meld u dan aan voor het webinar Gecombineerde Opgave, dat Boerderij op woensdag 20 april om 11 uur organiseert.

Eén reactie

  • new kids

    Ja, en eh wanneer wordt alles van het afgelopen jaar es uitgekeerd.
    Die gladjakkers zitten een beetje op onze centen. Laat ze es voort maken met de uitbetaling.

Of registreer je om te kunnen reageren.