Akkerbouw

Nieuws

Marokko moet aankloppen bij EU voor tarwe

Marokko moeten volgend seizoen veel meer tarwe importeren. Door droogte valt de productie tegen. Daar kan de Europese tarwesector van profiteren.

De Amerikaanse landbouwraad schat dat Marokko in seizoen 2016/2017 zo'n 30% meer tarwe moet importeren dan dit seizoen. Die tarwe wordt vooral in Europa gekocht, vanwege de korte transportafstand. De landbouwraad verwacht dat Marokko straks 3,7 miljoen ton tarwe en 1 miljoen ton gerst oogst. Dat is bij tarwe een productiedaling van 53% ten opzichte van dit seizoen en voor gerst zelfs van 71%.

Droogte en areaalkrimp

De oorzaak is vooral de droogte, maar ook de krimp van het areaal draagt bij aan het graantekort. De landbouwraad schat dat Marokko 30% meer tarwe moet importeren in 2016/2017. De import van gerst verdrievoudigt. De zachte tarwe en gerst komt vooral uit de EU, de harde tarwe uit Canada. De graanteelt is in Marokko sterk afhankelijk van neerslag. Om meer akkers te kunnen irrigeren startte de regering dit jaar een investeringsproject van een half miljard euro. De importheffing is recent verlaagd van 50 naar 30%.

Ook in Tunesië was het droog van november tot en met februari, maar daar viel in maart voldoende regen voor het graan om zich te herstellen. Als in april voldoende regen blijft vallen, kan Tunesië 25% meer tarwe en gerst oogsten dan in dit seizoen. De Amerikaanse landbouwraad verwacht dat de import van tarwe dan met 15% daalt. Tunesië koopt wel iets meer gerst op de wereldmarkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.