Akkerbouw

Nieuws

Lagere opbrengst verwacht voor bietentelers Noorden

De landelijke verschillen in bietenzaai (en dus ontwikkeling van het gewas) is opmerkelijk groot. Vooral het Noorden loopt achter. Het mogelijke opbrengstverschil loopt hiermee op tot 1,5 ton suiker per hectare.

Het areaal suikerbieten is voor 92% van zaad voorzien, meldt Suiker Unie na de wekelijkse inventarisatie. In de afgelopen week is veel werk verzet; het gezaaide areaal maakte een sprong van 63 naar 92%. De Noordoostpolder realiseerde een enorme inhaalslag van 20 naar 98%. In het noorden moet echter nog zo'n 20% de grond in.

Door de neerslag van deze dagen staat het buitenwerk opnieuw een poos stil. Waar de eerste bieten in de derde week van maart zijn gezaaid, gaat de laatste 8% waarschijnlijk pas in mei de grond in. Dat verschil loopt zo op tot 1,5 ton suiker per hectare, weet manager agrarische dienst Arno Huijsmans. "Dat er iemand later zaait dan de rest, gebeurt wel vaker. Nu is een aanzienlijk deel later en dat valt wel op. Het is niet zo dat die telers kansen hebben laten liggen, ze hebben de kans gewoon nog niet gehad."

Zaaien niet eenvoudig

Met het oog op de slechte weersverwachtingen waren akkerbouwers vooral eind vorige week druk in de weer op het veld. Op veel percelen waren de omstandigheden echter nog niet optimaal. Op kleipercelen moest het land soms wel twee tot drie keer worden bewerkt, voordat het zaaibed enigszins geschikt werd. Daardoor was het zaaien niet eenvoudig, waardoor een groot deel van het zaad onregelmatig is weggelegd.

Van hagelschade is niet serieus sprake, zegt Huijsmans. "Emelten en slakken zijn de voornaamste boosdoeners op dit moment. Slakkenvraat heeft al tot een kleine 100 hectare overzaai geleid."

Omdat nog niet alle bieten zijn gezaaid, heeft Suiker Unie de opgave voor de leveringswensen en registratie van bietenpercelen uitgesteld.

Meer informatie op cosunleden.nl.

Of registreer je om te kunnen reageren.