Akkerbouw

Nieuws 1563 x bekeken

Hoge ziektedruk in verder mooie tarwe

De ziektedruk in wintertarwe is blijvend hoog, registreert Bayer CropScience in de derde tarwemonitoring van dit seizoen.

De septoriadruk was al hoger dan gemiddeld, maar door het aanhoudende natte weer krijgt deze ziekte nog meer kans. Door de infectieperiode van twee weken geleden is septoria nu vaak hoger in het gewas te vinden. Ook gele roest is in de gevoelige rassen, ondanks het gure weer, nog steeds actief.

Trage ontwikkeling tarwe

Door het koude, natte herfstachtige weer van de laatste tijd verloopt de ontwikkeling van de tarwe traag. De aanvankelijke voorsprong is teruggezakt naar een normale ontwikkeling. Bayer geeft aan dat dit geen probleem is: een tragere ontwikkeling tijdens het schieten, geeft vaak een stevige stengelbasis. Ook de gewasstand is prima. "Kortom, goede vooruitzichten voor een prima opbrengst."

Tijd voor T1-bespuiting

Veel percelen in de monitoring hebben een bespuiting gehad tegen de ziektedruk. De werkingsduur van T0-middelen is echter beperkt, waardoor het nu tijd is voor een goede T1-bespuiting. Dit geldt zeker voor de nog onbeschermde gewassen.

Septoria-infecties worden bovenin, op nieuwer blad, zichtbaar.
Septoria-infecties worden bovenin, op nieuwer blad, zichtbaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.