Akkerbouw

Nieuws 2595 x bekeken

Geen equivalente mestmaatregelen voor akkerbouwers

Via maatwerk extra kunnen bemesten via equivalente mestmaatregelen zit er dit jaar niet in voor akkerbouwers. Een motie die dit moest bewerkstelligen, is gestrand in de Tweede Kamer.

Akkerbouwers kunnen dit jaar geen gebruik meer maken van de equivalente mestmaatregelen. Pogingen van CDA, VVD en SGP om de procedure van de toelating van de extra bemestingsnormen te verkorten, zijn gestrand.

Doel was nog dit seizoen extra bemesten via maatwerk

De partijen dienden een motie in om de notificatie van de mestnormen in Brussel over te slaan, waardoor akkerbouwers nog dit seizoen gebruik zouden kunnen maken van de mogelijkheid om via maatwerk extra te bemesten. CDA-kamerlid Jaco Geurts zegt dat de notificatie in Brussel, die drie maanden duurt, niet nodig is. Andere landen doen dit ook niet, zegt de politicus. Minister Henk Kamp (Economische Zaken), die staatssecretaris Martijn van Dam verving, zegt echter dat deze notificatie noodzakelijk is, omdat Nederland op dit punt zelfstandig bevoegd is. Kamp zegt dat er geen twijfel is dat genotificeerd moet worden bij de Europese Commissie en dat er daarna een standstill van drie maanden geldt, zodat belanghebbende partijen kunnen reageren op het voorstel.

Ondanks brede steun geen meerderheid

Hoewel de motie steun kreeg van CDA, VVD, SGP, ChristenUnie, Van Vliet, de Groep Kuzu/Öztürk en de Groep Bontes/Van Klaveren, was er geen meerderheid voor de motie.

Hogere gebruiksnorm bij hogere opbrengst

De equivalente maatregelen zijn een hogere gebruiksnorm bij aantoonbaar hogere opbrengst bij onder meer aardappelen, suikerbieten, mais, zaaiuien, wortelen en diverse granen.

Boeren die toch extra bemesten, nemen groot risico

Het ministerie heeft wel aangegeven dat het de bedoeling is om de regelingen met terugwerkende kracht tot 1 januari 2016 in te laten gaan. Boeren die echter al gaan bemesten op basis van de ruimere normen, nemen een groot risico, namelijk dat ze in overtreding zijn qua bemestingsnormen. Het ministerie raadt boeren ook niet aan om te gaan bemesten op basis van de voorliggende plannen.

Of registreer je om te kunnen reageren.