Akkerbouw

Nieuws 5 reacties

FAO verwacht opnieuw grote graanoogst

Wereldvoedselorganisatie FAO verwacht dat de wereld opnieuw veel graan gaat oogsten. FAO berekent een oogst van 2.521 miljoen ton graan, inclusief rijst, in de eerste prognose voor 2016-'17.

Dat is 0,2% minder dan dit seizoen, maar wel de derde graanoogst ooit. De FAO schat de tarwe-oogst op 713 miljoen ton, 3% minder dan dit seizoen. Doordat het verbruik hoger is, krimpen de voorraden met 10 miljoen ton naar 194 miljoen ton. De maisproductie komt op 1.014 miljoen ton. Dat is 1,1% hoger, maar het verbruik stijgt harder met 2,2%. Daardoor daalt de maisvoorraad naar 205 miljoen ton.

IGC verwacht grotere beschikbaarheid

De International Grains Council (IGC) verwacht voor 2016-'17 een grotere beschikbaarheid dan de FAO. De IGC verwacht een lager tarweverbruik, waardoor de voorraad aan het eind van 2016-'17 uitkomt op 211 miljoen ton. Bij mais gaat de IGC uit van een lagere productie en verbruik dan de FAO, waardoor de eindvoorraad op 208 miljoen ton uitkomt.

Laatste reacties

 • el

  BesteJan, de wereld oogst helemaal niks .Het zijn de agrariërs, die zaaien en oogsten!

 • info36

  En dan ook nog eens voor nop.

 • farmerbn

  Het is flauw om steeds te vermelden dat er record opbrengsten zijn. Er zijn ook steeds record opbrengsten nodig omdat de consumptie ook records zijn. Dus ophouden met die record opbrengsten als je de record consumptie niet noemt.

 • agri2

  De voorraden zijn ongeveer 20% van de productie, als we niets oogsten deze zomer is na 10 weken alles op. De consumptie stijgt harder dan de productie, waarom zijn de prijzen dan zo laag?

 • breukers1

  Ik denk dat stemmingmakerij een van de oorzaken is van de lage prijzen. Daarnaast willen de boeren na de oogst liefst zo snel mogelijk(deels gedwongen vanwege de benodigde cash flow) van hun producten af. De grote spelers op de markt nemen toch wel hun marge. Zij spelen een grote rol in de prijsvorming. Echter, als zij duur(der) verkopen dan zou de spiraal wel eens omhoog kunnen draaien waardoor zij weer hoger moeten inzetten bij nieuwe aankoop en dus hun eigen marges min of meer in gevaar brengen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.