Akkerbouw

Nieuws 2231 x bekeken

Enza Zaden is familiebedrijf van het jaar

Enza Zaden is uitgeroepen tot familiebedrijf van het jaar. Directievoorzitter Jaap Mazereeuw en zijn vader Piet namen de prijs donderdagavond 7 april in ontvangst.

De groenteveredelaar behoort volgens de jury tot de 'absolute wereldtop' op haar vakgebied.

De Familiebedrijven Award is een initiatief van John Fentener van Vlissingen, eigenaar van reisorganisatie BCD, waarin ook kinderen van hem werken. Hij is een telg van de familie achter SHV, het grootste familiebedrijf van Nederland. SHV is onder meer actief in de energieopslag, groothandel en diervoeding. Gerrit Zalm, CEO van ABN Amro, reikte de prijs uit in de Nieuwe Kerk in Den Haag.

Kleine onderneming groeit uit tot multinational

Enza Zaden is in 1938 door Jacob Mazereeuw opgericht als 'De Enkhuizer Zaadhandel'. De aanvankelijk kleine onderneming groeide uit tot een multinational met wereldwijd 43 vestigingen en 1.500 medewerkers. Het bedrijf realiseerde vorig jaar €218 miljoen omzet.

Onafhankelijk groenteveredelingsbedrijf

De jury stelt vast dat Enza Zaden 'in deze tijd van overnames en schaalvergroting' nog één van de laatste onafhankelijke groenteveredelingsbedrijven in Nederland is." Veel Nederlandse groenteveredelaars vielen in buitenlandse handen. Zo nam Monsanto zowel De Ruiter Seeds over en kocht Bayer CropScience het Limburgse Nunhems.

Innovatief bedrijf doet aan talentontwikkeling

De jury prijst het innovatieve vermogen van Enza Zaden, dat jaarlijks 30% van zijn omzet investeert in onderzoek en ontwikkeling. "De familie functioneert daarbij niet alleen als bestuurder, maar is ook intensief betrokken bij de productieontwikkeling", aldus de jury. Het bedrijf zou ook veel aandacht besteden aan kwaliteit en de ontwikkeling van talent binnen de organisatie.
Vorig jaar werd de prijs gewonnen door De Heus Voeders.

Bekijk ook de video van de prijsuitreiking van De Telegraaf.

Of registreer je om te kunnen reageren.