Akkerbouw

Nieuws 1221 x bekeken

Eerst gezaaide bieten komen goed boven

De eerst gezaaide suikerbieten, ze gingen eind week 11 – midden maart – de grond in, komen door de recente hogere temperaturen nu goed boven. Dat meldt bietenverwerker Suiker Unie. Op deze percelen staan ongeveer 60.000 planten boven.

Een vroege zaaidatum krijgt seizoen 2016 gemiddeld genomen niet, merkt het bedrijf verder op. "Van het geplande bietenareaal is ruim 31% gezaaid", registreert Suiker Unie. "Op dit moment is het op veel plaatsen nog te nat om te zaaien."

In de afgelopen week is er zo'n 5% gezaaid areaal bijgekomen, ondanks het buiige weerbeeld. In alle gebieden is eind vorige week wel iets gezaaid, maar de nadruk ligt op de lichtere gronden. De Zuidwestelijke gebieden zijn het verst gevorderd. De Noordoostpolder loopt met 4,2% gezaaid areaal beduidend achter op de rest van Nederland, blijkt uit de bietenstatistiek. Het verschil met de tweede van onderen is aanzienlijk: op het Noordelijk zand is 16,2% gezaaid.

Vorig jaar was de bijna helft van het geplande areaal suikerbieten reeds van zaad voorzien.

Of registreer je om te kunnen reageren.