Akkerbouw

Nieuws

'EU breidt koolzaadteelt uit'

De akkerbouwers in de EU gaan dit jaar meer koolzaad telen. De Amerikaanse landbouwraad in Parijs schat het areaal op 6,6 miljoen hectare. Dat is 2% meer dan vorig jaar.

Bij een gemiddeld groeiseizoen komt de productie dan op 22,4 miljoen ton. Dat is 2% meer dan de productie van 2015/2016, toen het koolzaad last had van de droogte in juni en juli. De productie blijft lager dan in voorgaande jaren.

EU importeert 18% minder koolzaad

De EU is de grootste producent van koolzaad in de wereld. Omdat veel plantaardige olie wordt gemengd met diesel, heeft de EU lang niet genoeg aan de eigen productie. De landbouwraad schat dat volgend seizoen 2016/2017 de EU 2,3 miljoen ton koolzaad moet importeren. Dat is 18% minder dan dit seizoen.

Zo'n 90% komt uit Oekraïne en Australië. Die landen gaan minder koolzaad oogsten, verwacht de landbouwraad. Daardoor is meer koolzaad nodig uit Canada. Dat is ook mogelijk, doordat steeds meer producenten in Canada voldoen aan de regels van het milieucertificaat ISCC, een eis die de EU stelt aan de import.

Of registreer je om te kunnen reageren.