Akkerbouw

Nieuws

ECN kan asfalt en autobanden maken uit biomassa

Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) ontwikkelt een methode om asfalt, autobanden, verpakkingen en scheepsbrandstof te maken uit biomassa.

ECN wil biomassa scheiden in lignine, cellulosevezels en hemicellulosesuikers. Vervolgens worden met twee van deze bestanddelen vier nieuwe toepassingen ontwikkeld: asfalt, autobanden, verpakkingen en scheepsbrandstof. Daarmee kunnen op termijn niet-duurzame grondstoffen worden vervangen door duurzame. Nu worden deze materialen nog gemaakt uit aardolie.

Haalbaarheid veelbelovend

Volgens ECN blijkt uit testen dat met deze grondstoffen producten van hoge kwaliteit kunnen worden gemaakt. Daarmee is niet alleen de technologische haalbaarheid, maar ook de economische haalbaarheid veelbelovend. De verwachting is dat eind 2017 de projectpartners zo ver zijn met de ontwikkeling dat er daadwerkelijk een autoband, een verpakking, een stukje asfalt en scheepsbrandstof zijn geproduceerd. Vervolgens kunnen de projectpartners deze testen in de praktijk en zicht krijgen op de toepassingsmogelijkheden.

In het project wordt door ECN samengewerkt met wegenbouwer Dura Vermeer, bandenproducent Apollo Tyres, Progression-Industry en verpakkingsproducent PaperFoam. Het project wordt gefinancierd door het Topconsortium voor Kennis- en Innovatie Bio Based Economy (TKI-BBE).

Of registreer je om te kunnen reageren.