Akkerbouw

Nieuws

Certificaatverplichting granen mag van Commissie weg

De Europese Commissie wil de certificaatverplichting voor granen per 1 juli schrappen.

Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Hiermee wordt de graanhandel administratief drastisch vereenvoudigd en de vrije handel gestimuleerd. De reden is dat het voor de monitoring simpelweg niet meer nodig is om in- en uitvoercertificaten aan te vragen. De daadwerkelijke in- en uitvoer is met de moderne douanesystemen van nu eenvoudig in te zien voor de Commissie.

Overbodig

"Hier is de graanhandel vast erg blij mee, want het scheelt een boel administratieve rompslomp", zegt de woordvoerder van RVO. "Dit is gunstig voor de Europese handel. Het voorstel moet nog worden goedgekeurd. Het is geen gelopen race, maar wel een heel kansrijke."

Een uitzondering op de ontwikkeling zijn de invoertariefquota, die worden beheerd door DG Landbouw.

Of de datum van 1 juli wordt gehaald voor het schrappen van de certificaatverplichting, is twijfelachtig. De eerste stemming van drie benodigde stemmingen was gepland op 22 maart 2016, maar moest worden geannuleerd. Het was in Brussel te onveilig na de recente aanslagen.

Of registreer je om te kunnen reageren.