Akkerbouw

Nieuws

Britten hebben levendige aardappelhandel

Ondanks een kleiner oogst heeft Groot-Brittannië dit seizoen tot eind februari ruim 30% meer consumptie-aardappelen geëxporteerd. Dat komt vooral door een grotere uitvoer naar Nederland.

Tegelijk voerden de Britten 5% meer aardappelen of aardappelproducten in, met name ingevroren frites.

Het handelsseizoen vertoont verschillen met vorig jaar, maar komt grotendeels overeen met seizoen 2013-'14. Toen lag de Britse oogst op een vergelijkbaar niveau, meldt het Britse aardappelschap AHDB Potatoes.

Grotere invoer van diepvriesproducten

Opvallend is de grotere invoer van diepvriesproducten. Die ligt dit seizoen met 417.000 ton op een nieuwe recordhoogte. Dat zet AHDB Potatoes ertoe aan samen met de sector te kijken hoe Britse telers beter kunnen voldoen aan de vraag van fabrikanten van diepvriesaardappelproducten.

Bijna een vijfde minder pootgoed uitgevoerd

AHDB Potatoes meldt ook dat de export van pootgoed bijna een vijfde lager lag dan in het voorafgaande seizoen. Dat is grotendeels te wijten aan veranderingen in de regelgeving in Egypte. De maximum afmeting van de knollen werd er teruggebracht van 60 naar 55 millimeter. Dat gebeurde pas in augustus, waardoor het niet meer mogelijk was de oogst van vorig jaar aan te passen, aldus het schap. Nu de Britse telers wel de kans hebben zich aan te passen, liggen de cijfers volgend seizoen naar verwachting weer op het normale niveau.

Of registreer je om te kunnen reageren.