Akkerbouw

Nieuws

BASF verkoopt minder gewasbescherming

BASF heeft last van de malaise in grote delen van de landbouw. Het Duitse concern verkocht het afgelopen kwartaal wereldwijd duidelijk minder gewasbeschermingsmiddelen en had last van wisselkoersen.

Een prijsverhoging van gemiddeld 2% kon niet voorkomen dat de omzet van de landbouwdivisie het afgelopen kwartaal met 6% daalde.

Wereldwijd hebben boeren last van lage prijzen van graan en soja. Ze zijn daarom meer prijsbewust, waardoor de concurrentie op de middelenmarkt is toegenomen. BASF noteert een omzet van €1,78 miljard. Het resultaat voor rente en belastingen nam 3% toe tot €591 miljoen. Het bedrijf sneed in de kosten. De uitgaven aan onderzoek werden 10% verlaagd tot €114 miljoen.

Omzet BASF o.a. gedaald door wisselkoers

In Europa verkocht BASF meer gewasbescherming en voerde het met succes prijsverhogingen door bij herbiciden in Oost-Europa en voor fungiciden in Zuid-Europa. Wisselkoersen, met name die van de Russische roebel en Oekraïense hryvnia, maakten dat de omzet toch licht daalde. In Noord-Amerika verloor BASF veel omzet, doordat er minder vraag was naar herbiciden en fungiciden.

Klanten kochten voorzichtig in, aldus BASF, en de voorraden puilen in Noord-Amerika uit. Dit was ook het geval in Azië. In Zuid-Amerika verkocht BASF ook een stuk minder pesticiden, maar hier deden ook de koers van de Braziliaanse real en de Argentijnse pesos pijn. De munten werden minder waard, waardoor in euro's uitgedrukt de omzet en het resultaat verder onder druk kwamen.

Speculatie over toekomst van divisie

BASF behoort met Syngenta en Bayer CropScience tot de grootste producenten van gewasbeschermingsmiddelen. Anders dan de meeste concurrenten brengt BASF geen zaden op de markt, al doet het wel onderzoek naar gewaseigenschappen. In de markt wordt gespeculeerd over de toekomst van de divisie, nu een beperkt onderdeel van een breed georiënteerde chemiereus. Monsanto zou mogelijk in de markt zijn, omdat het wel groot is in zaden maar beperkt actief is met middelen.

Eerder werd bekend dat Syngenta overgenomen wordt door het Chinese ChemChina terwijl Dow en DuPont samen gaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.