Akkerbouw

Nieuws 966 x bekeken

Aspergeteelt breidt uit

De aspergeteelt in Nederland breidt uit. Eind 2015 was 3.570 hectare in gebruik voor de teelt, 250 hectare meer dan een jaar eerder.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Noord-Limburg was goed voor 190 hectare extra.

Sinds 2000 is het areaal asperges met meer dan 70% toegenomen. De provincie Limburg is goed voor 62% van het totaal, gevolgd door Noord-Brabant die krap een derde van de teeltoppervlakte herbergt. In Nederland werd afgelopen jaar in totaal 17,1 miljoen kilo asperges geoogst. Hiervan werd circa 3,4 miljoen kilo geëxporteerd, waarvan de helft naar Duitsland.

Forse schommelingen aspergeareaal

De afgelopen decennia zijn er forse schommelingen geweest qua teeltoppervlakte asperges. In de jaren 60 werd 5.100 hectare landbouwgrond gebruikt voor de aspergeteelt. Krap 20 jaar later was het areaal meer dan gehalveerd, om in 1987 weer iets te zijn toegenomen tot 2.800 hectare. In 2000 werd een nieuw dieptepunt bereikt met iets meer dan 2000 hectare.

De opbrengst schommelt sinds midden jaren 90 rond de 6 ton per hectare. Afgelopen jaar waren de telers goed voor gemiddeld 5 ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.