Akkerbouw

Nieuws

Aardappelverwerkers verwachten lichte areaalgroei

De Nederlandse aardappelteelt lijkt in areaal licht te groeien voor komende teeltseizoen, maar niet zo fors als de 8% die PCA onlangs meldde vanuit het Belgische Vlaanderen. Dat zeggen Nederlandse aardappelverwerkers.

Leon Boer, inkoopdirecteur van Farm Frites, voorziet voor komend aardappelseizoen een kleine groei van het Nederlands areaal. "Ik verwacht ongeveer 2 tot 3% meer aardappelen."

Dick Zelhorst, directeur van Aviko Potato, wil ook een voorzichtige inschatting geven: "Op de kleigronden verwacht ik zeker geen uitbreiding, misschien zelfs een kleine krimp. Dat komt door de omschakelaars naar biologisch en andere teelten. Zo blijft het pootgoedareaal maar groeien. Op de zandgronden denk ik dat het areaal een paar procent groeit."

Vraag groeit met arealen mee

De vraag vanuit zowel de Nederlandse als de Belgische industrie groeit met de arealen mee, stelt Boer. "Ik ben ervan overtuigd dat de hectare-opbrengst de meest bepalende factor voor de marktontwikkeling is."

Uit de publicaties van onderzoeksbureau PCA blijkt, naast de ruim 8% groei in Vlaanderen, het aardappelareaal in Wallonië met zo'n 4% te groeien ten opzichte van 2016.

Of registreer je om te kunnen reageren.