Akkerbouw

Nieuws

Wetenschappers vinden nieuwe concurrent van suiker

Wetenschappers hebben een enzym ontwikkeld dat een gezonder soort suiker produceert.

De suiker bevat weinig calorieën en stimuleert de groei en de activiteit van de bacteriën in de dikke darm, net zoals prebiotica. Bovendien is het ongevaarlijk voor de tanden, meldt de Vlaamse nieuwssite Vilt. Volgens professor Tom Desmet van de universiteit is kojibiose een ideale vervanger van klassieke zoetstoffen als sucrose en fructose.

Kojibiose

De gezondere suiker, genaamd kojibiose, werd eerder toevallig ontdekt. "Toen we de eigenschappen van een bepaald enzym aan het bestuderen waren, merkten we plots dat het heel kleine hoeveelheden kojibiose vormde", zegt professor Tom Desmet. Samen met doctoraatsstudent Tom Verhaeghe modificeerde hij het enzym zodanig dat het sneller kojibiose kan aanmaken. "Tot nu toe was kojibiose heel moeilijk aan te maken in hoeveelheden die groot genoeg zijn om te testen. Door het enzym te manipuleren, is dit nu wel mogelijk. Het enzym moet gemengd worden met klassieke bietsuiker."

Vervanger

Kojibiose is volgens de wetenschappers een ideale vervanger van klassieke zoetstoffen zoals sucrose en fructose. "Het smaakt zoet, maar heeft weinig calorieën", zegt Desmet. "In tegenstelling tot gewone suiker is de zoetstof niet slecht voor de tanden. Bovendien is de suiker goed voor de darmen. De suiker werkt als een prebioticum, een voedingsstof die ervoor zorgt dat onze darmen gezonder zijn."

Prebiotica worden steeds belangrijker in de preventie van aandoeningen als diabetes, kanker en ontstekingen zoals de ziekte van Crohn. Er bestaan echter maar weinig prebiotica die zoet smaken en dus als vervanger van suiker kunnen dienen, maar daar moet de ontdekking verandering in brengen. Er wordt nu verder gezocht hoe de suiker gecommercialiseerd kan worden. "Samen met een aantal bedrijven werken we aan de suiker van de toekomst", zegt Desmet. "Het resultaat van onze testen is in ieder geval veelbelovend."

Of registreer je om te kunnen reageren.