Akkerbouw

Nieuws 1 reactielaatste update:2 mrt 2016

VTA: 6% meer aardappelen in opslag

De totale aardappelvoorraad is 6,3% groter dan vorig jaar. Dat valt op te maken uit een inventarisatie van de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA).

De hogere voorraad vloeit voort uit het feit dat 6% minder is afgeleverd dan vorig jaar op 15 februari. Ook ten opzichte van het 5-jarig gemiddelde ligt de totale voorraad medio februari 2016 hoger. Het grootste deel (66%) van de aardappelen die nu nog in de opslag liggen, is al wel verkocht.

Vrije aardappelen

Doordat dit seizoen al veel aardappelen op termijn zijn verkocht, komt het aandeel vrije aardappelen in opslag dit jaar lager uit dan een jaar eerder. In absolute tonnen is de vrije voorraad 7,1% kleiner dan het 5-jarige gemiddeld. Vergeleken met vorig jaar is de vrije voorraad volgens de inventarisatie van VTA zelfs 20% lager dan een jaar eerder.

Gemiddelde opbrengst per hectare iets lager

Tijdens de eerste voorraadmeting van 15 november 2015 bleek dat het totale aardappelareaal voor seizoen 2015/2016 van de vaste groep VTA-leden ongeveer 1% lager uitkwam ten opzichte van 2014/2015. De gemiddelde opbrengst is in december op 53 ton per hectare vastgesteld. Een jaar eerder was de gemiddelde opbrengst 3 ton hoger met 56 ton per hectare.

VTA inventariseert de aardappelvoorraad driemaal per jaar onder een vaste representatieve groep van de leden. In april volgt de derde en laatste inventarisatie.

Eén reactie

  • eric p.

    Voorraad cijfers van de telers van VTA wil nog niets zeggen.
    Wat is de voorraad in de loodsen van de frietboeren zelf? Wellicht zeer laag. Wat is de frietvoorraad in de vriescellen. Deze is ook historisch laag. Probeer de situatie aub wel compleet te analyseren.

Of registreer je om te kunnen reageren.