Akkerbouw

Nieuws

Tarwe oogt goed, ondanks hoge druk van roest

De uitgangspositie voor wintertarwe is over het algemeen goed, ondanks de hoge druk van roest. Dat zeggen gewasspecialisten van chemiebedrijven.

Wintertarwe loopt gemiddeld genomen iets voor op het gemiddelde. Momenteel is het gewas door het koele weer rustig, maar daar kan wat zon, warmte en droog weer snel verandering in brengen. Kunstmest kon vaak over de vorst worden uitgereden. In de basis zit het goed dit seizoen.

'Ergste roestaantasting ooit'

Gele roest komt overal wel voor, zegt Guus Bergmans van chemiebedrijf BASF. Ook bruine roest komt hij tegen. "De royaal aanwezige roest vriest niet kapot in zo'n relatief warme winter. Een paar koude dagen leiden slechts tot vertraging. In Engeland, vaak een voorbode van wat bij ons gebeurt, wordt gesproken over de ergste roestaantasting ooit."

Voor wie zijn spuitschema alert onder de juiste omstandigheden afwerkt, hoeft dit geen opbrengst te kosten. Wel zijn er duidelijk rasverschillen. Het aantal gevoelige rassen lijkt toe te nemen, zegt Harm Groeneweg van chemiebedrijf Bayer CropScience. "Het gele roestfysio breidt zich uit. Het is aan de veredelaars om daarop in te spelen met resistente rassen. In de tussentijd hebben we een goed middelenpakket beschikbaar."

Onkruiddruk

Het is nu nog vroeg voor de bestrijding, zegt Bergmans. "In de tweede helft van de uitstoelingsfase wordt het tijd voor de T0-bespuiting. Bij sommige rassen is dat al bijna zover, maar bij de meeste tarwes duurt dat nog wel anderhalve week."

Groeneweg wijst nog op de onkruiddruk. "Op percelen die in het voorjaar moeten worden gespoten, is onkruid fors ontwikkeld. Daar vraagt de onkruidbestrijding aandacht. De najaarstoepassing met herbicide is goed geslaagd."

Of registreer je om te kunnen reageren.