Akkerbouw

Nieuws 5476 x bekeken 6 reacties

Rusland opent grens voor Nederlands pootgoed

Nederlands pootgoed mag weer naar Rusland. De Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) heeft een lijst opgesteld van partijen pootaardappelen die naar Rusland mogen worden geëxporteerd.

De Russische veterinaire autoriteit Rosselkhoznadzor heeft deze partijen geïnspecteerd. Rusland stelt wel een beperking, bevestigt Jan Gottschall, secretaris Pootaardappelen bij de NAO.

Vondst AM-aaltje vertraagde opheffing importverbod

Bij de bemonstering vond Rosselkhoznadzor in één partij het AM-aaltje Globodera pallida. Dat pootgoed kwam van een bedrijf in de Noordoostpolder. Rusland wil daarom geen pootgoed uit dat deel van de Noordoostpolder. Gottschall: "Dit wijkt af van het gangbare beleid in Nederland. Nederland werkt voor AM met een perceelsbeleid. Rusland denkt in gebieden en sluit export uit dat deel van de Noordoostpolder uit. Om pragmatische redenen stemmen we in met deze uitsluiting. Het is echter geen Nederlands beleid."

Rusland importeerde 17.074 ton van oogst 2014. Volgens Gottschall wordt dat dit jaar minder. Finland mag sinds eind vorig jaar pootgoed leveren aan Rusland. Duitsland kreeg eerder dit jaar toestemming. Gottschall: "Door de vondst van pallida is de opheffing van het importverbod voor Nederland vertraagd."

'Geïmporteerd pootgoed duur voor Rusland'

Directeur Gerard Backx van handelshuis HZPC verwacht een kleinere export naar Rusland. "De roebel is sterk in waarde gedaald ten opzichte van de euro. Dat maakt geïmporteerd pootgoed duur voor Rusland. Daarnaast komt de opheffing laat. Partijen pootgoed die waren bestemd voor Rusland, zijn al naar een andere bestemming gegaan."

Nederland exporteerde 769.586 ton van oogst 2014. Daarvan ging 2,2% naar Rusland. Backx: "Dat is een klein aandeel, maar iedere procent telt bij de export. Handelshuizen telen geen specifieke rassen voor Rusland."

Rusland sloot per 1 juli 2013 de grens voor plantmateriaal, poot- en consumptieaardappelen uit de EU, omdat het land meer inzicht wilde en aardappelen naar de EU wilde exporteren. Pootaardappelen vallen niet onder de producten waarvoor Rusland in augustus 2014 een importverbod instelde.

Laatste reacties

 • evanderpasch1

  pootgoed dan ook vlees en melk of anders niks

 • gag

  zo is het

 • Aerts

  Boycotten die export.
  Alles of niets!

 • drikhend

  Beste reacties hierboven . Als er bij u een verkoper of vertegenwoordiger aan huis komt . Laat u allen zich ook chanteren . Als u een onderdeel of los product wil bestellen . Dan denk ik dat u deze persoon snel de deur uit stuurt . Handel is een spel tussen aanbieder en mogelijke afnemer . Een overeenkomst moet worden gesloten . Dit kan op basis van vertrouwen ,prijs ,kwaliteit ,gunnen enz. Tussen landen kan handel door politiek beïnvloed worden . Uit zelfbescherming van eigen producenten of om andere politieke redenen . Daar zijn er altijd wel wat te vinden . Nu kun je zeggen alles of niets . Wat waarschijnlijk zeker zal betekenen niets . Dan is de kans dat er over vlees , zuivel enz. gesproken gaat worden ook heel klein .Als er al pootgoed naar toe gaat zullen andere bedrijven in Rusland die andere producten van ons graag hebben ook druk proberen uit te oefenen om deze te mogen importeren .En dan heb je meer bereikt dan met chantage die niet werkt . Andere landen hebben ook wel eens een bepaald product niet nodig . Dan ga je de rest ook niet stoppen met exporteren naar dat land . Dit bied weer een opening voor de rest . Zo werkt het in de handel en is geduld soms een goede deugd die achteraf zijn vruchten afwerpt .

 • Can

  Met veel geduld houdt export van uit Nederland op .
  Alleen kennis en technik wordt op termijn nog geexporteerdt .
  Hoge kost prijs in Nederland maakt alleen concurrentie mogelijk op hogere kwaliteit.
  Nederlandse bedrijven investeren grootschalig in oa Rusland Azië etc
  Dus kwaliteit voordeel verdwijnt , met geduld .
  Export ? Met geduld verdwijnt die ook .
  Er wordt geïnvesteerd in het buiten land om geld te verdienen.
  Dit is niet gebaseerd op export , het is geld , dit is de drijfveer .

 • Can

  Dit geld voor alle landen en bedrijven .
  Waar export een grote waarde blijft houden , is waar de kost prijs laag is , grootschalige landen ,
  Deze hebben kage kost prijs .
  Het gaat om lage voedsel prijzen .
  Als de kennis gelijk is , is kwaliteit in principe ook gelijk .
  Als europe zich niet beschermt tegen goedkope import dan krijgen ze het knap moeilijk .
  Het gaat om uiteindelijk kostprijs voor eindproduct .
  Elke te vervangen schakel die kost prijs verhogend werkt , gaat eruit , absoluut met geduld .
  Geduld is tijd !
  Bij vele boeren is er wel geduld .
  Maar de tijd is om ,

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.