Akkerbouw

Nieuws

Rabo verwacht tekort aan brouwgerst

Er ontstaat een schaarste aan brouwgerst en hop. De vraag naar beide grondstoffen voor de bierproductie groeit snel. Bovendien daalt de productie van zomergerst, omdat akkerbouwers de teelt te risicovol vinden. En de productie van hop stagneerde door een slecht groeiseizoen.

Bierbrouwers moeten zich hierop voorbereiden, stelt de Rabobank in het rapport 'A revolution is brewing'. Marktanalist Ciska van den Berg noemt 3 redenen waarom schaarste aan brouwgerst ontstaat. "Het aanbod is krap, terwijl de vraag groeit. Daarnaast vinden boeren gerst een riskant gewas. De kwaliteitspremies zijn zeer volatiel, waardoor de boeren alleen gerst verbouwen als de premie hoog genoeg is. Bovendien vragen brouwers steeds meer verschillende soorten gerst, nu speciaalbieren zo in trek zijn. Productie en consumptie zijn op dit moment bijna gelijk aan elkaar, waardoor er weinig ruimte is voor tegenvallende oogsten."

Populaire speciaalbieren

De akkerbouwers in de EU teelden in 2014 nog 7,3 miljoen hectare zomergerst. Dat zakte vorig jaar naar 7,0 miljoen hectare. Rabobank verwacht dat de vraag naar brouwgerst daarentegen de komende 5 jaar met 14% stijgt. De belangrijkste oorzaak is de groeiende wereldbevolking. Daarnaast kunnen steeds meer mensen door een toenemende welvaart premiumbieren en speciaalbieren kopen. Voor speciaalbieren is 4 tot 7 keer zoveel mout nodig als voor het gewone biertje. Mout wordt gemaakt van brouwgerst.

Er ontstaat ook een gebrek aan hop, stelt de Rabobank. De vraag naar hop ligt op een record, terwijl de wereld vorig jaar 40% minder hop produceerde. De populariteit van speciaalbieren, die gemiddeld 6 keer zoveel hop nodig hebben als gewone bieren, heeft dit probleem verergerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.