Akkerbouw

Nieuws 1382 x bekeken

Opnieuw record voor Belgische aardappelverwerking

De Belgische aardappelverwerkende industrie heeft in 2015 met 3,97 miljoen ton verwerkte aardappelen opnieuw een record neergezet.

Dat is een stijging van 4,4% tegenover 2014 (3,8 miljoen ton). "De opvallende groeitrend van de voorbije decennia, door de toegenomenwereldwijde vraag naar verwerkte aardappelen, werd dus ook afgelopen jaar voortgezet", zegt Romain Cools, algemeen secretaris van de belangenvereniging van de Belgische aardappelverwerking en -handel Belgapom.

2015 topjaar

De Belgen verwerkten 3.970.595 ton aardappelen tot 2,16 miljoen ton gekoelde en diepgevroren friet, pureeproducten, chips, voorgekookte aardappelen, vlokken en granulaten. De groei manifesteert zich vooral in de productie van diepgevroren (+5,3%) en gekoelde friet (+2%), maar ook het volume van andere producten, zoals aardappelkroketten en chips nam opnieuw toe (+1,3%). Ter vergelijking: in 1990 bedroeg het volume verwerkte aardappelen nog 500.000 ton. De Belgische aardappelverwerking is in 25 jaar tijd dus bijna verachtvoudigd. Deze trend lijkt zich ook de komende jaren verder te zetten, want 2015 was een absoluut topjaar op het vlak van investeringen in de sector.

Europees aardappelteeltgebied

De sterke groei van de aardappelverwerkende industrie in België is onder meer te danken aan de ligging, midden in het Europese aardappelteeltgebied. "De sector kan ook rekenen op competente aardappeltelers die hoogkwalitatieve aardappelen telen met het oog op verwerking", stelt Cools. "De groei van de aardappelverwerking maakt dat niet enkel de verwerkende industrie, maar ook telers en toeleveringsbedrijven zich - als cluster - verder kunnen ontwikkelen."

Of registreer je om te kunnen reageren.