Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Inzaai bieten loopt achter

De inzaai van bieten loopt achter op het meerjarig gemiddelde. Een kwart van de bieten is nu gezaaid.

Het vijfjaarlijks gemiddelde (2011-'15) aan het eind van week 12 ligt op 36,5%. Maar daar zit een grote spreiding in. In 2011 kon de bietenzaaimachine vroeg het land op. Toen was 71% van de bieten gezaaid aan het eind van week 12. In het kletsnatte voorjaar van 2013 was dat 0,6%.

Zuidwesten loopt voorop

Het Zuidwesten loopt voorop, meldt Cosun. Daar is ruim 60% van het geplande areaal ingezaaid. In alle andere regio's ligt dat rond 10%. In Zeeuws-Vlaanderen en op de Zuid-Hollandse eilanden zit al 70 tot 80% van de bieten in de grond. West-Brabant staat op de derde plaats met 62%. De omstandigheden waren in het Zuidwesten over het algemeen gunstig.
De vroegst gezaaide bieten (half maart) zijn gekiemd en komen deze week boven, verwacht Cosun. De regen van het afgelopen weekeinde heeft het zaaien voorlopig stilgelegd. Maar Cosun verwacht dat het zaaien weer snel verder gaat vanwege de gunstige weersvoorspellingen voor het einde van deze week.

Eén reactie

  • new kids

    We zijn wel genezen met al die schieters de laatste jaren Cosun!

Of registreer je om te kunnen reageren.