Akkerbouw

Nieuws

India opnieuw grote koper op tarwemarkt

India moet opnieuw veel tarwe kopen op de wereldmarkt. De tarwe die dit jaar wordt geoogst, had een moeilijke start door droogte. Daardoor valt de productie opnieuw lager uit dan het verbruik.

Dat verwacht de Amerikaanse landbouwraad in New Delhi. De landbouwraad schat dat India volgend seizoen 88 miljoen ton tarwe gaat oogsten. Dat is weliswaar meer dan de 87 miljoen ton die dit seizoen van de Indiase akkers kwam, maar in het seizoen daarvoor oogstte India 96 miljoen ton tarwe. Toen exporteerde India 34 miljoen ton tarwe. Dat keldert dit seizoen naar nog geen 1 miljoen ton. De landbouwraad verwacht voor volgend seizoen 2016/2017 een verdere daling naar 200.000 ton.

De inzaai van tarwe startte in oktober vorig jaar. De moesson bracht minder regen dan gebruikelijk en stopte ook eerder dan normaal. Daardoor had de tarwe een moeilijke start. De regen die sinds half januari is gevallen, komt te laat om nog goede hectareopbrengsten te realiseren.

Tegenvallende productie

India moet veel tarwe kopen op de wereldmarkt, omdat de eigen productie twee jaar achter elkaar tegenvalt. Dit seizoen importeert het land 500.000 ton tarwe. Dat verdubbelt volgend seizoen naar 1 miljoen ton, verwacht de landbouwraad. Dat is bijna twintig keer meer dan de 52.000 ton tarwe die in 2014/2015 is gekocht op de wereldmarkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.