Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

EU verkoopt veel tarwe

De EU exporteerde in de eerste helft van dit seizoen meer tarwe dan normaal en importeerde meer mais en sojabonen. Dat blijkt uit gegevens van de Europese Commissie, meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) in het Weekbericht Granen.

Van 1 juli tot en met 31 december 2015 is 13,2 miljoen ton tarwe verscheept vanuit de EU. Dat is 9% meer dan het vijfjaarlijks gemiddelde. Verreweg de meeste tarwe ging naar Algerije, dat 27% van de exporttarwe opkocht. Daarna volgen Saoedi-Arabië (10%), Egypte (8%) en Iran (4%). Opvallend is dat Egypte als grootste tarwe-importeur in de wereld toch een relatief klein aandeel koopt van de Europese exporttarwe. Egypte ligt dicht bij de landen rond de Zwarte Zee en koopt ook veel tarwe in Rusland en Oekraïne. Door de waardedalingen van de nationale munten ten opzichte van de euro, kunnen die landen goedkoop tarwe aanbieden.

Algerije koopt veel tarwe in Frankrijk, omdat de boot alleen de Middellandse Zee hoeft over te steken. Frankrijk is dan ook de grootste exporteur van tarwe in de EU, met een aandeel van 36%. Daarna volgen Duitsland (15%), Roemenië (12%), Litouwen (10%), Letland (9%) en Polen (6%).

Tegenvallende productie door droogte

De EU importeerde in de eerste helft van het seizoen erg veel mais, doordat de eigen productie door droogte zwaar tegen viel. In 2014 haalden de Europese akkerbouwers 78,2 miljoen mais van de akkers. Dat kelderde vorig jaar met 28% naar 56,5 miljoen ton. Daardoor werd in de eerste helft van dit seizoen 6,1 miljoen ton mais van overzee binnengehaald. Dat is 56% meer dan het vijfjaarlijks gemiddelde. De grootste leverancier is Oekraïne, met een aandeel van 60%. Daarna volgen Brazilië (16%), Rusland (7%) en de Verenigde Staten (5%).

Meer sojabonen van overzee

De EU had ook meer sojabonen nodig van overzee. De invoer bedroeg in de eerste zes maanden van dit seizoen 6,3 miljoen ton. Dat is 7% meer dan het gemiddelde van de laatste vijf jaar. De Verenigde Staten hebben met 36% het grootste aandeel in de sojabonenleveranties aan de EU, gevolgd door Brazilië (35%) en Canada (9%). Ook de invoer van sojameel nam

toe met 6% naar 10,6 miljoen ton.

Eén reactie

  • farmerbn

    Tarwe wordt in Frankrijk niet in het zuiden geteeld. Boten gaan van de Franse westkust naar Algerije.

Of registreer je om te kunnen reageren.