DuRPh: teelt aardappel kan met 80% minder chemie AkkerbouwNieuws

DuRPh: teelt aardappel kan met 80% minder chemie

De aardappelteelt kan met 80% minder chemische bestrijdingsmiddelen toe. Dat stellen onderzoekers van Wageningen UR. Zij hebben in het afgeronde DuRPh-onderzoek phytophthoraresistente aardappelplanten ontwikkeld.

Dat melden ze in een wetenschappelijke publicatie over het DuRPh-onderzoek dat WUR 10 jaar draaide in opdracht van het Ministerie van Economische zaken. De publicatie is verschenen in het tijdschrift Potato Research. De techniek werkt goed, maar is in Europa niet toegestaan. Het gaat immers niet om klassieke veredeling, maar om de vooralsnog verboden techniek cisgenese.

GMO

Doel van DuRPh was het aantonen van de bruikbaarheid van het genetisch modificeren van bestaande aardappelrassen met aardappel-eigen genen voor de ontwikkeling van een langdurige resistentie tegen phytophthora. Zulke aardappelen kunnen het wereldwijde gebruik van gewasbeschermingsmiddelen substantieel verminderen en een belangrijke bijdrage leveren aan de productie van extra voedsel.

Het DuRPh-onderzoek beoogde ook een inhoudelijke bijdrage te leveren aan de discussie over genetische modificatie in de maatschappij. Daarom organiseerde het Wageningse onderzoekteam bijeenkomsten voor de aardappelketen, voor maatschappelijke organisaties en voor het brede publiek. De bezoekers konden de genetisch gemodificeerde aardappels in de proefvelden bekijken en zo zien hoe goed de aardappelplanten zich tegen phytophthora konden verweren. De onderzoekers gaven daarnaast ook veel presentaties in Nederland en daarbuiten.

Beheer
WP Admin