Akkerbouw

Nieuws

De Groot en Slot is verplicht uienzaden aan CZAV te leveren

Zaadproducent De Groot en Slot is verplicht tot 1 oktober van dit jaar uienzaden te blijven leveren aan coöperatie CZAV. Dat heeft de rechtbank Noord-Holland beslist in een zaak die CZAV had aangespannen.

Het stopzetten van de levering van uienzaden kan niet zomaar. Er is sprake van een duurovereenkomst voor onbepaalde tijd. De voorzieningenrechter acht niet uitgesloten dat de opzegging van de jarenlange overeenkomst door De Groot en Slot in strijd is met het mededingingsrecht. Door de overeenkomst in stand te houden krijgt CZAV de kans de mededingingsrechtelijke claim te onderbouwen in een bodemprocedure, aldus de rechter.

Ten onrechte opzegtermijn van 3 dagen aangehouden

Volgens de rechter is ook vast komen te staan dat De Groot en Slot een opzegtermijn van 3 dagen heeft aangehouden tot de opzegdatum van 1 november 2015. Dat kan alleen als er zwaarwegende redenen voor zijn. Daarvan is geen sprake en dit kan dus 'niet door de beugel', stelt de rechtbank.

De Groot en Slot geeft als reden voor de opzegging van de overeenkomst dat CZAV de rassen van De Groot en Slot onvoldoende ondersteunde in de markt. De werkelijke reden is een andere, vindt de rechter. CZAV wil zich niet wil conformeren aan de door De Groot en Slot uitgebrachte adviesprijzen.

Machtspositie misbruiken

De rechtbank Noord-Holland acht de kans aanwezig dat De Groot en Slot misbruik maakt van zijn machtspositie. Het samenwerkingsverband tussen De Groot en Slot en Bejo Zaden is namelijk zodanig dat de bedrijven gezien kunnen worden als één bedrijf in de markt, stelt de rechter. Gezamenlijk hebben de bedrijven 60 à 70% van de markt in handen.
"We respecteren de uitspraak van de voorzieningenrechter voor wat betreft de lengte van de opzegtermijn en zijn inmiddels ook met de leveringen gestart", reageert Jeroen de Haas, commercieel directeur bij De Groot en Slot, op de uitspraak.

Of registreer je om te kunnen reageren.