Akkerbouw

Nieuws 1211 x bekeken

Coceral verwacht lagere graanoogst in EU

De akkerbouwers in de EU oogsten dit jaar opnieuw minder graan. Dat verwacht de Europese organisatie van graanhandelaren Coceral.

Vooral de productie van tarwe en gerst gaat dalen. De EU produceert wel meer mais dan vorig jaar, maar de productie blijft ver achter bij die in 2014.

Graanprognose nieuwe seizoen

Coceral verwacht een totale graanoogst in de EU van 306 miljoen ton, blijkt uit de eerste graanprognose voor het nieuwe seizoen. Dat is 3 miljoen ton minder dan de 309 miljoen ton die in 2015 is geoogst en haalt bij lange na niet de recordoogst van 2014. Toen oogstte de EU 325 miljoen ton graan.

Maisproductie stijgt

Coceral verwacht een fikse daling bij zachte tarwe. De productie zakt 5 miljoen ton naar iets meer dan 142 miljoen ton. Bij gerst verwacht Coceral een daling van ruim 2 miljoen ton naar 59 miljoen ton. De maisproductie stijgt naar 63 miljoen ton, maar de EU oogstte vorig jaar beduidend minder mais door droogte in de belangrijkste productielanden. In 2014 oogstte de EU nog een record van 75 miljoen ton mais.

Coceral wijkt behoorlijk af van andere graanprognoses voor dit jaar. De Europese Commissie publiceerde vorige week een prognose die hoger uitkomt dan de productie van 2015. Ook de boerenorganisatie Copa Cogeca verwacht dat de EU dit jaar meer graan gaat oogsten.

Productie koolzaad gelijk

Wat betreft koolzaad verwacht Coceral een Europese oogst van bijna 22 miljoen ton. Dat is vergelijkbaar met vorig jaar en in lijn met de prognoses van andere analisten. Het valt niet te voorspellen wie gelijk gaat krijgen. De mais en zomergerst moet nog worden gezaaid, en de wintergranen komen net uit de winterrust. De eerste prognoses gaan daarom uit van gemiddelde hectare-opbrengsten. Die kunnen nog sterk veranderen gedurende het groeiseizoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.