Akkerbouw

Nieuws 910 x bekeken

Cichorei vervroegen voor hoger rendement

Cichoreiverwerker Sensus stimuleert telers om cichorei te vervroegen door de grond na het zaaien af te dekken met vliesdoek. Dat past volgens René Schunselaar, manager Agro van Sensus, bij het streven naar een hoger rendement uit de teelt van cichorei.

In tweejarig onderzoek van IRS en Telersvereniging Cichorei met praktijkstroken gaf afdekken een opbrengstverhoging bij oogst in september van 20% tot 25%. Later in het seizoen is het effect van afdekken kleiner. Door het afdekken wordt de temperatuur en vochtigheid onder het doek verhoogd. Hierdoor wordt de kieming en beginontwikkeling versneld.

Het gevolg is een uniformer plantbestand: meer planten, tot 90% opkomst, die duidelijk sneller boven komen. Door de snellere beginontwikkeling heeft het gewas de grond ongeveer een maand eerder dicht.

Vroegleveringspremie gegarandeerd bij afdekken

Sensus garandeert telers die zich voor het afdekken aanmelden en de cichorei aan het begin van de campagne leveren de maximale vroegleveringspremie. De hoogte van deze premie hangt af van de hoeveelheid cichorei die er na het begin van de campagne op 1 september nog bijgroeit.

Sensus wil verspreid over het land voor enkele honderden hectares afspraken maken over een afgedekte teelt. Omdat het een contractteelt is kan een teler volgens Schunselaar een goede inschatting maken wat het hem oplevert. De kosten voor het afdekken hangen vooral af van de levensduur van het vliesdoek en hoe de teler zijn arbeid beloond wil zien.

Of registreer je om te kunnen reageren.