Alleen een slecht groeiseizoen geeft ruimte voor hogere prijzen.<br /><em>Foto: Koos Groenewold</em> AkkerbouwNieuws

Brussel voorziet blijvend lage graanprijs

De graanprijzen blijven voorlopig laag in Europa. De EU oogst dit jaar waarschijnlijk minder graan dan in 2015. Maar de voorraad zachte tarwe groeit met 200.000 ton naar 17,4 miljoen ton.

Zo’n graanberg zorgt volgens de Europese Commissie voor een blijvende prijsdruk, meldt nieuwssite Agrimoney. Alleen een slecht groeiseizoen geeft ruimte voor hogere prijzen, stelt de Commissie naar aanleiding van de publicatie van de eerste graanbalans voor het nieuwe seizoen 2016/2017.

De Commissie wijkt daarmee af van de prognose van marktbureau Strategie Grains. Die voorziet aan het eind van 2016/2017 een tarwevoorraad van 13,3 miljoen ton. Strategie Grains gaat uit van een grotere export dan de Commissie.

Op de termijnmarkt in Parijs daalde het maartcontract voor maaltarwe vorige week naar €140. Dat is de laagste notering voor een eerstaflopend contract in bijna zes jaar. In juli vorig jaar noteerde het eerstaflopende tarwecontract bijna €207. Op de termijnmarkt in Londen zakte het eerstaflopende termijncontract voor voertarwe vorige week onder de £100 per ton (€129). Dat is ook de laagste notering sinds juli 2010. De noteringen van de eerstaflopende contracten staan het dichtst bij de actuele marktprijzen.

Beheer
WP Admin