Akkerbouw

Nieuws

Bestrijding veldmuizen begint nu al

Het risico op muizenschade is voor dit seizoen nog moeilijk in te schatten, maar preventief kunnen boeren nu al met de bestrijding aan de slag.

Bieteninstituut IRS adviseert roofvogels te trekken met zitstokken en nestkasten. Ook het kort houden van gras in slootkanten maakt het muizen minder makkelijk. Alternatief voer kan ze weghouden bij pas gezaaide percelen.

Roofvogels

Het is nog te vroeg om te zeggen of muizen dit seizoen veel of weinig voorkomen. Dat zegt Teun de Jong, voorzitter van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV). "Ik zie meer roofvogels en dat baart en wel enige zorgen. Aan de andere kant houden muizen niet van het natte en koude weer van nu. Het kan nog beide kanten op."

Muizen ook in Thüringen een probleem

Ook in de Duitse deelstaat Thüringen zijn veldmuizen een bekend probleem, zo blijkt uit een bericht van landbouwinstituut TLL op nieuwswebsite Agrarheute. Grote populaties veldmuizen hebben op veel koolzaad- en graanpercelen flinke schade veroorzaakt in de deelstaat. De bestrijdingsmogelijkheden zijn beperkt. Volgens TLL is er geen reden om te verwachten dat de veldmuispopulaties op korte termijn krimpen. Percelen intensief bewaren is hier voor nu het devies.

Of registreer je om te kunnen reageren.