Akkerbouw

Nieuws laatste update:6 apr 2016

Vlaanderen heeft voor het eerst voldoende bio-zaad

Vlaanderen heeft voor het eerst voor een aantal groenten voldoende biologisch zaad beschikbaar. Dat betreft onder andere zaaiuien en rode bieten. Biologische telers van deze gewassen mogen nu geen gangbaar uitgangsmateriaal meer gebruiken, meldt het Vlaamse ministerie van landbouw.

Biologische boeren zijn verplicht om biologisch zaaizaad of pootgoed te gebruiken als het verkrijgbaar is. Als dat er niet is, mogen ze gebruik maken van gangbaar uitgangsmateriaal. De bioboeren moeten er dan wel voor waken dat het zaad niet is ontsmet en dat het vrij is van genetisch gemodificeerde bestanddelen.

Voldoende zaden

Het Vlaamse ministerie van landbouw heeft voor het eerst een aantal groentezaden op niveau 1 in de Europese databank OrganicXSeeds geplaatst. Dit betekent dat er voldoende biologisch zaaizaad beschikbaar is. Het betreft zaad van gele en rode zaaiuien, rode biet, andijvie, koolraap, komkommer, pompoen en tuinboon. Ontheffing is niet mogelijk, tenzij het gaat om onderzoek, kleine veldproeven of de instandhouding van een ras. Op niveau 2 van de lijst staan witte zaaiuien, sjalotten, plantuien, prei en diverse soorten kruiden. Als biologische telers van deze gewassen gangbaar zaad willen gebruiken, moeten ze ontheffing aanvragen.

De EU verplicht de lidstaten om een databank bij te houden van biologisch geteeld uitgangsmateriaal. Zaad- en pootgoedbedrijven maken via OrganicXSeeds hun aanbod bekend. Op de site staan alleen België, Duitsland, Zwitserland, Luxemburg en het Verenigd Koninkrijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.