Akkerbouw

Nieuws 5404 x bekeken 3 reacties

ABN Amro verwacht kentering graanmarkt

De lage prijzen leiden tot een kentering in de graanmarkt. Het rendement van de telers staat zo zwaar onder druk, dat een krimp van het areaal onvermijdelijk is. Daardoor daalt het aanbod op termijn.

Voorlopig hebben de telers van graan en sojabonen nog te stellen met zeer lage prijzen, constateert sectoreconoom Frank Rijkers van ABN Amro in de nieuwe Granenmonitor.

Voorraden en weersinvloed

Rijkers: "De voorraden tarwe, mais en sojabonen in de wereld zijn groot. De tarweprijs zit op het laagste niveau sinds 2010. De prijs van sojabonen bereikt zelfs de zeer lage niveaus van 2007. De prijsdruk wordt nog eens versterkt door de lage olieprijzen en de sterke Amerikaanse dollar. Het is voor veel telers buiten de Verenigde Staten duur geworden om gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen te importeren. Boeren kiezen voor andere gewassen of krimpen hun areaal."

Ook het weer kan nog invloed hebben op de prijzen."Het weerfenomeen El Niño zorgt voor veel droogte in belangrijke productiegebieden. Het effect wordt de komende periode zichtbaar. Tot die tijd blijven de prijzen rond de laagste niveaus die we in jaren hebben gezien", zegt Rijkers.

Graan duurder in Chicago, goedkoper in Parijs

De ABN Amro-econoom constateert 2 opmerkelijke ontwikkelingen in dit jaar - tot nu toe. Graan werd duurder op de termijnmarkt in Chicago en goedkoper op de termijnmarkt in Parijs. "Gewoonlijk gaan beide beurzen gelijk op. Op de langere termijn wordt het verschil rechtgetrokken, maar in de eerste weken van het jaar is de beurs in Parijs sterk gedaald. De eurokoers steeg ten opzichte van de dollar. Bovendien heeft de EU grote voorraden en annuleerde Egypte orders van Franse tarwe. Dat leidde tot een negatieve stemming in de EU. De graanmarkt is sterk sentimentgedreven."

Bekijk het verloop van diverse graanprijzen op de termijnmarkten in Parijs en Chicago via Boerderij Op Maat

Exportpositie VS versterkt

Daarnaast constateert Rijkers dat in de Verenigde Staten graan en sojabonen wat duurder werden, terwijl de prijzen van andere grondstoffen zoals aardolie en metalen sterk daalden. Ook deze markten gaan meestal gelijk op. Rijkers: "Granen en sojabonen werden duurder in de eerste weken van 2016, omdat met name de Amerikaanse dollar zwakker werd. Dit versterkte de exportpositie van Amerika, waardoor de prijs voor deze gewassen zijn gestegen."

"Daarnaast was het slecht weer in met name Azië en Latijns-Amerika. Bovendien is de markt positief gestemd over de groeiende export van sojabonen naar China. Die stijgt dit jaar met 6%. Later viel de Amerikaanse export toch tegen, doordat de dollarkoers steeg. Daarna daalden de graan- en sojaprijzen weer in de VS. De prijzen van andere grondstoffen, zoals aardolie en metalen, zijn wel sterk gedaald door het grote overaanbod."

Laatste reacties

  • agratax(1)

    Als het klopt dat we over enkele jaren een lagere productie kunnen verwachten met als gevolg een stijgende prijs, zijn er twee verliezers, de boer en de consument. De oer is niet bij machte om zijn productie te financieren als hij zijn oogst voor speculatie vast houdt. De consument krijgt nu nauwelijks een lagere prijs doorberekend, handel heeft excuses zat, maar als de markt meer in evenwicht is en de prijzen op de markt weer stijgen, gaan deze verhoging rechstreeks naar de consument. Wie wint aan deze overvolle markt (enkele maanden voorraad) het meeste de Speculant, de handelaar met de meeste bankgaranties. hij kan rustig nu kopen en enkele jaren wachten op een kleinere oogst.

  • .gast

    Speculeren met graan levert dus meer op dan rente op banktegoeden of dividend op aandelen. Misschien iets voor de pensioenfondsen om erin te stappen?

  • geert150

    graanprijs is meer gedaald als de melkprijs ........en die koeieboeren maar klagen

Of registreer je om te kunnen reageren.