Akkerbouw

Nieuws

Zetmeelsector EU vreest handelsakkoord met Vietnam

De Europese zetmeelindustrie vreest de import van goedkoop tapioca zetmeel uit Vietnam. De Europese Commissie wil een handelsakkoord sluiten met Vietnam.

Vietnam kan dan jaarlijks 30.000 ton natief (onbewerkt) zetmeel uit tapioca exporteren naar de EU zonder invoerheffingen. Voor bewerkt zetmeel staat in het handelsakkoord een importquotum van 2.000 ton.

Importquotum tapiocazetmeel

Met dat laatste quotum kan Starch Europe wel leven, omdat het een beperkte hoeveelheid betreft. Maar het importquotum voor natief tapiocazetmeel is te groot, vindt de organisatie van zetmeelproducenten. Tapiocazetmeel is een directe concurrent van aardappelzetmeel. Starch Europe schat de Europese afzetmarkt voor natief aardappelzetmeel op 400.000 ton. Het importquotum voor Vietnam komt overeen met bijna 8% daarvan. De EU heeft al een afspraak met Thailand voor de import van 10.000 ton tapioca zetmeel tegen een verlaagde invoerheffing (TRQ). De EU heeft nog een TRQ-importquotum van 10.500 ton tapiocazetmeel uit de rest van de wereld. Het importquotum voor Vietnam komt daar bovenop en dat betekent een te grote concurrentie voor aardappelzetmeel, stelt Starch Europe in een verklaring.

Overgangsfase

Brussel schrapte in 2012 de vereveningssteun voor de aardappelzetmeelindustrie. Ook werd de steun aan de zetmeelaardappeltelers ontkoppeld van de teelt. Volgens Starch Europe zit de sector sindsdien in een overgangsfase. Volgens de Commissie is Vietnam een veelbelovende afzetmarkt voor Europese bedrijven. Er wonen ruim 90 miljoen mensen en de economie groeit snel. Het handelsakkoord met Vietnam moet nog worden goedgekeurd door de Europese Raad en het Europees Parlement.

Of registreer je om te kunnen reageren.