Akkerbouw

Nieuws 1520 x bekeken

Zaadbedrijven: areaal uien groeit verder in 2016

Uienzaadbedrijven voorzien op basis van de vergevorderde bestellingen een groter uienareaal in 2016. De een zegt 2%, de ander 7% groei. Dat komt door de positieve markt in dit afzetseizoen.

Die extra uien worden vooral aan de oostelijke kant van Nederland gezaaid; buiten de traditionele teeltgebieden, waar de bouwplannen al goed met uien zijn gevuld. De zaadbestelling is zeker voor driekwart voltooid, waarmee het beeld van het areaal steeds concreter wordt.

Van de drie bevraagde bedrijven Hazera, Seminis en De Groot en Slot, is Mees de Lorm van Seminis het meest optimistisch. Hij ziet het areaal met 5% tot 7% groeien. Uientelers zoeken kwaliteitsverbetering in rasvernieuwingen, merkt De Lorm. "Onze twee nieuwe rassen doen het heel goed, eentje is al uitverkocht. De oudere rassen zijn stabiel, dus ik ben heel positief over de ontwikkeling van ons marktaandeel."

Watervellen

Zo ook collega's als Jaap Jonker van de Groot en Slot. "We zien een verschuiving naar rassen met een hogere opbrengst en minder risico op watervellen", zegt de verkoopleider. "Afgelopen seizoen zagen we namelijk dat uien met te veel huiden het vocht moeilijk kwijt konden, met watervellen als gevolg."

Jonker ziet het areaal met 3% of 4% groeien over alle segmenten – geel, rood en bio. "Vooral in het Noorden, maar ook wat in Limburg en Gelderland."

Slag om de arm

Frank Druyff van Hazera ziet het areaal met 2% tot 3% toenemen. Gezien de staat van een deel van de percelen, houdt hij een slag om de arm. "Soms willen boeren eerst zien hoe het land opknapt, na alle nattigheid."

Hardheid en huidvastheid blijven wat hem betreft voor de teler de belangrijkste eigenschappen van een ui. "Dan kan hij zelf kiezen hoelang hij bewaart, in plaats van dat de ui dat voor hem beslist."

Of registreer je om te kunnen reageren.