Akkerbouw

Nieuws 1442 x bekeken

Web-documentaire over GMO's in de maak

Het controversiële, excellente zaadje. Zo heet de Nederlandse web-documentaire die wordt gemaakt door journalistiek onderzoeksbureau Parallax Reporter.

In de documentaire wordt de invloed van de opkomst van nieuwe gentechnieken op de discussie over genetisch gemodificeerd voedsel (GMO's) onderzocht. Dit onderwerp zorgt al jaren voor moeilijke besluitvorming binnen de Europese Unie, motiveren de journalisten die de film dit jaar willen maken.

Een groot deel van de financiering is rond (€114.100), maar de makers doen voor de laatste €10.000 een beroep op het publiek, met een crowdfundingcampagne.

Gevolgen voor consument, landbouw en voedseleconomie

De documentairefilm gaat in op de nieuwe gentechnieken en de gevolgen voor de consument, de landbouw en de voedseleconomie. De makers hebben gekozen voor dit onderwerp vanwege het felle debat hierover. "In de documentairefilm willen we de verschillende perspectieven op dit onderwerp belichten", zegt regisseur Eva Müller van Parallax Reporter. "Het wordt hierdoor een genuanceerde documentaire die zich onderscheidt van de bestaande, vaak activistische, producties over dit onderwerp."

De documentairefilm wordt op een nieuw te bouwen webplatform gepubliceerd. Voor het platform wordt een speciale tool ontwikkeld, waardoor kijkers direct kunnen reageren op de stellingen uit de film. Dit platform moet ook zijn te gebruiken voor andere documentairemakers en hiermee willen de initiatiefnemers een bijdrage leveren aan de vernieuwing in de (online) journalistiek.

Première in september

Het project wordt verder gefinancierd uit de Transmediaregeling (een initiatief van het Mediafonds), het Nederlands Filmfonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, om nieuwe manieren van digital storytelling te ontwikkelen. De makers dragen zelf ook bij aan het project. De verwachte première van Het controversiële, excellente zaadje is in september 2016.

Of registreer je om te kunnen reageren.