Akkerbouw

Nieuws 1176 x bekeken

Uienkwaliteit achteruit, ziet Uienhandel.com

Uienmonsters die voor de tweede keer door de keuringsdienst NAK worden beoordeeld, moeten fors aan punten inleveren. Dat ziet Agri-e-Trade, dochteronderneming van Agrifirm Plant, die het online handelsplatform Uienhandel.com faciliteert.

De kwaliteit van die partijen gaat dus achteruit.

Het volume van beoordeelde partijen uien zit dit seizoen boven de 18.000 ton, meldt Agri-e-Trade. "De aanvragen voor het in beeld brengen van de kwaliteit van uien nemen toe, in een periode dat het in de uienmarkt rustiger wordt", constateert het bedrijf. Om verrassingen te voorkomen, willen telers weten hoe de uienkwaliteit zich houdt. "Opvallend is dat partijen die voor een tweede keer worden aangemeld, omdat de beoordelingstermijn is verlopen, fors aan punten in de index moeten inleveren."

Beoordelingsaanvragen in behandeling

De beoordelingsaanvragen voor ruim 2.100 ton is in behandeling. De uitslagen zijn waarschijnlijk begin volgende week bekend. Woensdag is een Drentse partij uien, niet te grof en met een matige beoordeling van 77, voor €18,50 per 100 kilo verhandeld op Uienhandel.com. Hoger is het prijsniveau dit kalenderjaar nog niet geweest, op de website.

De landbouwbeurs in Emmeloord, LNCN, zette donderdag €16 tot €19 op het noteringsbord. Hiermee zakte de prijs gemiddeld met €1. De stemming wordt flauw genoemd. Al met al kan gerust worden gesproken over een dip op de tot de jaarwisseling zeer positief gestemde uienmarkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.