Akkerbouw

Nieuws 2042 x bekeken 1 reactie

Tereos wil suikerproductie verder opvoeren

Tereos, nu al met 3,9 miljoen ton de derde suikerproducent ter wereld, wil de bietenproductie de komende tijd met zeker 20% opvoeren tot 18 miljoen ton.

Om dit doel te bereiken biedt de Franse coöperatie de bietentelers voor de komende én de daarop volgende campagne een minimum bietenprijs van €25 per ton. ''Dat is een minimum, het kan dus wel meer worden maar niet minder,'' stelt Tereos voor de duidelijkheid.

Tereos heeft al eerder laten weten dat het fors wil expanderen na het wegvallen van de Europese suikerquota volgend jaar. Nu zet het Franse bedrijf daar een cijfer bij met de doelstelling om de productie van bieten te verhogen van de huidige 15 miljoen ton naar 18 miljoen ton. Het plan is 15 procent van die toename te halen uit een groter areaal en de overige 5% te realiseren door een hogere opbrengst per hectare.

Door droogte 6% lagere bietenopbrengst

Volgens cijfers van de Europese Commissie kwam die opbrengst in Frankrijk vorig jaar op 89 ton/hectare, wat door de droogte in enkele belangrijke bietenregio's wel 6% minder was dan in 2014. Tereos stelt daarbij dat de suiker- en ethanolfabrieken in Frankrijk zelf nu al de capaciteit hebben om meer bieten te verwerken. Alleen al in het vorige boekjaar heeft het bedrijf €374 miljoen geïnvesteerd, met name in verbetering van de efficiëntie en terugdringen van het energieverbruik.

Omzet Tereos in 2014-'15 8 procent lager

Tereos draaide in het boekjaar 2014/15 een omzet van €4,3 miljard. Dat was 8 procent minder dan een jaar eerder, wat vooral te wijten was aan de lagere prijzen voor suiker en ethanol. Dat leidde er ook toe dat de winst kelderde van €176 miljoen in 2013/'14 naar nog geen €17 miljoen. Bij de coöperatie die aan de basis staat van het internationale bedrijf zijn ruim 12.000 leden-akkerbouwers aangesloten. De bij Lille gevestigde onderneming heeft 43 productiebedrijven in 12 landen op 4 continenten, waar in totaal 24.000 mensen werken. Die verwerken zo'n 47 miljoen ton aan bieten, graan, suikerriet en andere grondstoffen afkomstig van een miljoen hectare landbouwgrond.

Franse coöperatie wil groter deel van wereldmarkt suiker

In Frankrijk verwerkt het bedrijf in tien fabrieken bieten en graan, niet alleen tot suiker maar ook tot ethanol en alcohol, terwijl er daarnaast ook twee fabrieken in Polen en één in Roemenië staan. In Brazilië produceert Tereos in zeven fabrieken rietsuiker waarmee het de derde suikerfabrikant en tevens een grote energieleverancier in dat land is. Daarnaast zijn er ook suiker- en zetmeelfabrieken in China en in Afrika, waar het Franse bedrijf een sterke groei verwacht, en op enkele tot Frankrijk behorende eilanden in de Indische Oceaan. Met dat hele netwerk hoopt de Franse coöperatie de komende tijd een groter deel van de wereldmarkt voor suiker naar zich toe te trekken.

Eén reactie

  • geert150

    de hele markt wordt zo verpest......

Of registreer je om te kunnen reageren.