Akkerbouw

Nieuws 700 x bekeken

Strube ontwikkelt 4D-kiemingstest voor bietenzaad

Suikerbietenveredelingsbedrijf Strube heeft samen met het Duitse onderzoeksinstituut Fraunhofer een hoogwaardige kiemingstest ontwikkeld voor suikerbietenzaden. Deze Strube phenoTest is gebaseerd op geautomatiseerde 4D-fenotypering (vaststellen van waarneembare eigenschappen) van kiemende zaden en zaailingen in laboratoria.

In tegenstelling tot de klassieke kiemingstest classificeert deze nieuwe test planten op basis van objectieve metingen en is daarom gestandaardiseerd. De metingen worden niet alleen als cijfers opgeslagen, maar er komt een 3D-beeld van elke plant. De kwaliteit van elke plant wordt omschreven.

Hierdoor kan objectief en meetbaar onderscheid worden gemaakt tussen zaadloten met een gelijkaardige kiemcapaciteit, maar met verschillende kiemkracht en genetische eigenschappen. "Deze techniek helpt Strube om de hoogste zaaizaadkwaliteit te garanderen."

Of registreer je om te kunnen reageren.