Akkerbouw

Nieuws 2185 x bekeken 1 reactielaatste update:23 feb 2016

'Stap over naar ecologische gewasbescherming'

Nederlandse telers moeten de komende jaren overstappen van chemische naar ecologische gewasbescherming, zo klonk het maandag op een symposium in Amsterdam.

Nederlandse telers moeten de komende jaren overstappen van chemische naar ecologische gewasbescherming, de bodem nog beter en preciezer beheren en de natuur 'herstellen' via systeembenadering van hun teelten. Ook moeten ze een betere prijs voor hun producten krijgen, omdat de producties straks lager zullen zijn. Dat waren de belangrijkste aanbevelingen en uitkomsten tijdens een symposium van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen over ecologische gewasbescherming in hartje Amsterdam. Een symposium ook waarin theorie en praktijk nog wel een paar jaar uit elkaar leken te liggen.

De gevolgen van chemische gewasbescherming

Frank Berendse van Wageningen UR schetste een beeld van de gevolgen van chemische gewasbescherming en ging dieper in op neonicotinoïden. Hij stelde dat de stukjes van de legpuzzel steeds duidelijker in elkaar vallen: "Er hangt een deken van giftige verbindingen over ons landschap. Dat is niet gevaarlijk voor de mens, maar wel voor de natuur. Daar moet een einde aan komen."

'Ecologische gewasbescherming niet straks, maar nu'

Louise Vet van het Nederlands Instituut voor Ecologie legde de lat hoog. "Ecologische gewasbescherming moet niet straks, maar nu. We moeten de natuur herstellen en toe naar een systeembenadering." Concreet: veel meer 'werktuigen' (biologische bestrijders) benutten en de bodem boven- en ondergronds verbinden. Ook hamerde ze op de juiste plantenkeuze voor akkerranden en pleitte ze voor een plantenarts (alleen chemische middelen op recept) en een faire boerenprijs. Maar dat laatste is meteen de bottleneck. Er is meer en veel geld nodig voor een overgangsperiode naar ecologisch, was Nico van Straalen van Vrije Universiteit Amsterdam realistisch. "Telers kunnen het niet alleen vanuit ideologisch oogpunt doen, er is natuurlijk ook een economisch aspect. Daar ligt een rol voor de overheid. Zonder subsidies in de overgangsperiode wordt ecologische gewasbescherming de komende jaren zeer moeilijk."

Eén reactie

  • Timpelsteed

    Altijd prijs als je de WUR erbij haalt....niet te koop (wel te huur). Rookgordijn maken om iets te maskeren wat al lang duidelijk is, chemische gewasbestrijding is nooit veilig! In eerste plaats directe bedreiging voor gebruiker (en omygeving). Om maar niet te spreken over risicos van coctails. Bij medicijnen wordt er ernstig rekening mee gehouden, mixen van bestrijdingsmiddelen wordt niet meegenomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.