Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

Nat weer benauwt tarwetelers in Noord-Groningen

De natte omstandigheden drukken een stempel op de noordelijke akkerbouw. Klaas Froma, adviseur bij Delphy (voorheen DLV Plant), maakt zich zorgen over delen van het Oldambt, waar hij woont en werkt.

"Het is al sinds november nat. De grond raakt verzadigd en dan is elke druppel te veel", zegt Froma. Delen van tarwepercelen staan lang onder water, wat leidt tot gewasschade.

Door de klimaatveranderingen en de zware machines wordt ploegen steeds lastiger in het Oldambt, ziet Froma. "De grond raakt steeds meer verdicht, waardoor het water moeilijker weg kan. Dat zien we nu ook weer gebeuren."

Ploegwerkzaamheden in de knel

Ook komen de ploegwerkzaamheden soms in de knel. "Dat moest eigenlijk eind vorig jaar gebeuren. Zo langzaamaan moet je je afvragen of je nog wel wilt ploegen, want de bodem verweert niet meer, en dan dringt zich de vraag op of je door te ploegen nog een goed zaaibed creëert. Wellicht is het beter om de grond licht los te trekken. Dit verschilt per situatie, advies hierover is maatwerk."

Door het zachte weer is de wintertarwe goed ontwikkeld en heeft het gewas stikstof nodig. De nachtvorst van deze week komt dan ook als geroepen. Waar mogelijk gaan akkerbouwers massaal met de spuit het land op. Ook op grasland wordt voor het eerst dit jaar drijfmest geïnjecteerd.

Gebruikmaken van vorst in Oldambt

De nachtvorst komt deze week als geroepen: op veel plekken in de graanstreek Oldambt dienen akkerbouwers in de vroege ochtend stikstof toe op de goed ontwikkelde wintertarwe.

Foto: Koos van der Spek
Foto: Koos van der Spek

"We rijden nu zonder sporen en als het vanmiddag dooit, trekt de stikstof mooi het gewas in", zei Hein Waalkens uit Nieuwolda (op de foto) dinsdagmorgen. Hij heeft 215 hectare te bemesten en wilde dat in de nacht van woensdag op donderdag te volbrengen. "Er wordt iets meer vorst voorspeld en als dat 's avonds al begint, rijden we de hele nacht door. Ik denk dat het er morgen dan op ligt."

Voor het eerst drijfmest injecteren op grasland

Mest uitrijden op grasland mag weer sinds 15 februari. Bouwland mag al vanaf begin deze maand worden bemest met dierlijke mest. Bram Tuenter van loonbedrijf Boven in het Groningse Finsterwolde rijdt met een 12 meter brede sleepslangbemester rundveedrijfmest uit op het land van Maatschap Oolman in Nieuwolda.

Foto: Koos van der Spek
Foto: Koos van der Spek

De mestkelders van Oolman zitten bomvol. Hoewel het land aan de natte kant is, heeft Oolman opdracht gegeven de mest uit te rijden. Het vorstige weer helpt mee, de grond is wat harder, maar niet bevroren, waardoor Tuenter met de sleepslangbemester over de grond heen kon. Tuenter gebruikt speciale, brede banden om de druk op de bodem te verlichten. Daarnaast kiest hij zijn route op het land zo, dat hij zo min mogelijk over de kopakkers hoeft te rijden. De machine heeft een capaciteit van 115 kuub drijfmest per uur. Sleepslangbemesters worden steeds vaker ingezet, omdat het de minste structuurbeschadiging aan de bodem geeft.
door Esther de Snoo

Laatste reacties

  • farmerbn

    Delphy wil wel maatwerk advies verkopen.

  • geert150

    zie bij nkg ook water op het land staan , maakt geen verschil

Of registreer je om te kunnen reageren.